Kletba rodu Darnawayů (2014)

Gilbert Keith Chesterton. Rozhlasová hra. Překlad Lída Hanzlíková. Dramatizace Vladimír Zajíc. Režie Pavel Krejčí.

Účinkují Václav Poul, Jiří Kalužný, Filip Richtermoc, Jan Bílek a Kristýna Kociánová.

Nastudoval Hradec Králové v roce 2014. Premiéra 24. 1. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 – 22:30 h.). Repríza 15. 10. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Lit.: anonym: Gilbert Keith Chesterton: Kletba rodu Darnawayů. In web ČRo 2 Praha, leden 2015 (anotace + ukázka k poslechu). – Cit.:  Detektiv Otec Brown dobře ví, že v bohaté společnosti se daří neřesti. Tato třída totiž neuznává žádnou vládu, ani vládu zákona. Hlavní hrdina detektivní povídky Otec Brown velmi dobře zná zločincovu duši. Kdo a proč uvalil na rod Darnawayů kletbu? Odpověď vám prozradí herec Václav Poul, který je především loutkářem ale i klaunem obdařeným smyslem pro humor.

Na rozdíl od Sherlocka Holmese, Hercula Poirota nebo komisaře Maigreta zná otec Brown vášně, slabosti i triky duše padoucha. Logika vraždy je pro něho především tragickou logikou motivace.  Ví, že hlavně v bohaté společnosti se daří neřesti. Protože tato třída neuznává žádnou vládu. Ani vládu zákona.

Anglický spisovatel a dramatik Gilbert Keith považoval detektivku za jeden z nejvyšších uměleckých žánrů. V srdci zločinu se skrývá existencionální otázka po smyslu života. Napsal přibližně 80 knih, několik set básní, kolem 200 povídek a několik her.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)