Index vitality (2014)

Josef Pecinovský.  Tragikomický komorní příběh stárnoucího, ale stále aktivního farmáře Lugana. Dramatizace Jan Míka. Zvuk Jiří Volf. Režie Luboš Koníř.

Osoby a obsazení: Lugano (Jan Dvořák), jeho žena (Jarka Červenková), úředník, okresní referent Indexu vitality (Martin Hruška), lékař okresního referátu Indexu vitality (Mário Kubec).

Nastudoval ČRo České Budějovice v roce 2014. Premiéra 21. 3. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 25 min).

Lit.: Koníř, Lubomír: Josef Pecinovský: Index vitality. In web ČRo 2 Praha, březen 2015 (článek). – Cit.:  Tragikomický komorní příběh stárnoucího, ale stále aktivního farmáře Lugana. Rozhlasová dramatizace je pojata jako western s Janem Dvořákem a Jarkou Červenovou v hlavních rolích.

Povídka Josefa Pecinovského se stala námětem rozhlasového scénáře Jana Míky. Do jaké míry jde o žánr sci-fi a do jaké o naši současnost, případně blízkou budoucnost?

V tragikomickém komorním příběhu stárnoucího (ale stále poměrně aktivního) farmáře Lugana a jeho ženy oba autoři rozehrávají situace, v nichž společenská regulace Systému dosahuje díky důkladnému monitorování jedinců absurdních rozměrů. 

Fikce nebo skutečnost?

Úředník: „Hodnota vašeho indexu je nyní pouhých 106,4. Pokud Váš Index vitality klesne pod hodnotu 100 bodů, pane Lugano, budete dehumanizován; naše humánní společnost vás o této skutečnosti – jak jste právě svědkem – informuje včas, abyste se mohl v klidu připravit.“
Lugano: „To jako že mě…“
úředník: „Ano, přesně tak, pane Lugano.“
Lugano: „To ne!“
úředník: „Ale, ale… Zřejmě jste na dehumanizaci kdysi ve škole chyběl, pane Lugano…“

Nikoli absurditou, ale holou skutečností je fakt, že se k takové podobě společnosti/ systému v našich skutečných životech nenápadně, zato ale stále přibližujeme. Denodenně, krůček po krůčku.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)