Cesta z popraviště (1986)

Marie Šedivá. Dokumentární hra o Fjodoru Michajloviči Dostojevském. Scénická hudba Michael Kocáb, Michal Pavlíček a Alan Vitouš. Dramaturg Jan Kolář. Režie Dobroslav Zborník.

Účinkují František Husák, Rudolf Hrušínský st., Otakar Brousek I., Vlastimil Fišar, Vladimír Kratina, Jan Přeučil, Václav Kaňkovský, Pavel Soukup, Karel Houska, Václav Knop, Pavel Havránek, Milan Charvát, Mirko Musil, Petr Skarke a Radan Rusev.

Natočeno 1986 (66 min.). Repríza 25. 1. 1989 (Vltava, 12:52 h.); 28. 11. 2021 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky k 200. výročí narození ruského spisovatele.

Pozn.: Dokumentární hra, která na podkladě autentických pramenů zprostředkovává cítění a myšlení jednoho z největších literárních tvůrců minulého století, F.M. Dostojevského. Zároveň evokuje nelidskost a reakčnost carského samoděržaví.  (anotace)

Lit.: Venclová, Renata: Marie Šedivá: Cesta z popraviště. Husák a Hrušínský v dokumentární hře o F. M. Dostojevském. In web ČRo 3 Vltava, 28. listopad 2021  (článek). – Cit.: Dokumentární hra, která na podkladě autentických pramenů zprostředkovává cítění a myšlení Fjodora Michajloviče Dostojevského, jednoho z největších literárních tvůrců minulého století, a zároveň evokuje nelidskost a reakčnost carského samoděržaví. (…)

S jakými pocity se vracel Fjodor Michajlovič Dostojevskij po téměř deseti letech vězení a vyhnanství na Sibiři zpět do Petrohradu? Kam vedly jeho první kroky? A jak s odstupem a po tvrdé životní zkoušce pohlíží na dění ve spolku kolem utopického socialisty Butaševiče-Petraševského, kam také docházel?

Rozhlasová scenáristka a publicistka Marie Šedivá si na tyto otázky odpověděla v dokumentární hře hojně citující z Dostojevského korespondence, vzpomínek přátel i dobových pramenů. Osou jejího vyprávění je setkání spisovatele s mužem, který řídil vyšetřování Petraševského skupiny a zasloužil se o Dostojevského odsouzení. Čerstvý autor Zápisků z mrtvého domu se nepřichází mstít, ale – podoben své budoucí románové postavě, knížeti Myškinovi – je připraven odpustit i těm, kteří se na něm provinili. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)