Jak Kuba vyzrál na Papejše (2004, 2015)

papejšeViola Fischerová. Pohádková hra pro hodné i zlobivé děti a jejich rodiče. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Hana Kofránková. Kresba na obalu CD Libor Machata.

Účinkují Barbora Hrzánová, Jiří Köhler, Julie Doležalová, Jana Paulová, Jiří Lábus, Renata Visnerová, Hana Vagnerová, Jana Kovalčíková, Irena Máchová, Viola Fischerová, Hana Kofránková a Radek Holub.

Premiéra 5. 9. 2004 (Praha, 13:02 – 14:00 h.). Repríza 14. 1. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h); 17. 12. 2023 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Vydalo nakladatelství Tebenas ve spolupráci s Radioservisem 5. 5. 2015 (1 CD, TBN005-2, EAN 8594177770054).

Pozn.: Co nutí děti občas zlobit? Kdo je k tomu navádí? No přece Papejši! Skřítkové, kterým nic není svaté. Ale na malého Kubu si rozhodně nepřijdou.. 

Viola Fischerová (1935-2010)
Česká básnířka a překladatelka. Vystudovala slavistiku na univerzitách v Praze a Brně. V 60. letech pracovala v literární redakci Čs. rozhlasu. Po emigraci do Švýcarska v roce 1968 vystudovala germanistiku a historii na basilejské univerzitě. V roce 1984 odchází do Německa, kde pokračuje ve spolupráci se Svobodnou Evropou a časopisem Svědectví. V roce 1994 se vrací do Prahy. Její tvorba je často odborně oceňována, například prestižní cenou Magnesia Litera. Poprvé v roce 2006 za dětskou knihu Co vyprávěla Dlouhá chvíle. O čtyři roky později pak v kategorii poezie za sbírku Domek na vinici. Z další tvorby: básnické sbírky Jak pápěří, Babí hodina, Divoká dráha domovů, Zádušní básně za Pavla Buksu, Matečná samota, Písečné dítě, próza pro děti O Dorotce a psovi Ukšukovi, rozhlasová hra Nesmrtelná kuřata aj. (booklet CD)
Lit.: Fajmon, Kamil:  Kdo nás svádí z cesty. In web Naposlech, 3.6.2015 (recenze). – Cit.: Také se vám někdy stane, že jste nuceni k něčemu špatnému a nevíte proč? V hlavě vám pořád někdo našeptává, zkus to, chceš to přece udělat, co na tom, že se to nesmí a vy se tomu bráníte, ale nakonec ten hlásek poslechnete? Za to mohou drobní zlomyslní rarášci.Děti ke špatnostem nabádají Papejši a dospělé Kabejši. Sednou si vám za ucho a nedají pokoj, dokud je neposlechnete. Ke všemu jsou neviditelní, takže se jim jen těžko můžete bránit. Jednou si Papejš Pik a Papejš Pok ke svým nekalostem vyhlédli bystrého chlapce Kubu Tesaře a jeho kamarádku Emu. A v tomto okamžiku se začalo rozvíjet klubko plné neuvěřitelných událostí.Veselý příběh s písničkami, Jak Kuba vyzrál na Papejše, napsala pro rozhlas Viola Fischerová. Posluchači ho mohou často slýchat v nedělní rozhlasové pohádce na stanici Českého rozhlasu 2 nebo na digitální stanici Rádio Junior. Díky vydavatelství Tebenas ve spolupráci s Radioservisem se k nám tato nahrávka z roku 2004 dostává na CD. Na dílko dohlížela zkušená rozhlasová režisérka paní Hana Kofránková, v roli Papejšů se představila Barbora Hrzánová s Radkem Holubem. Jejich skřítci jsou sice zlomyslní a zlí, ale přesto roztomilí a rozpustilí. Oba protagonisté změnili své hlasy do příjemného skřehotání tak, aby si je každý i přes jejich vrtochy musel zamilovat. Sama Bára Hrzánová na tuto roli v různých rozhovorech s vděčností a láskou nejednou vzpomínala.

Kubu ztvárnil tehdy pětiletý Jiří Köhler, kterého jste mohli zaznamenat v audioknize Emil a detektivové nebo v dabingu. Už v takto útlém věku měl obrovský talent, který dokázal přenést do této nahrávky. Navíc v té době neuměl ani číst, své repliky odříkával zpaměti, za což si zaslouží velký obdiv. Skvěle mu nahrává i další členka Dismanova rozhlasového dětského souboru Julie Doležalová, v našem případě Ema. Jiří Lábus po letech mohl zase zasednout za volant, a coby strážník odvést Kubu domů. Jeho typický humor je tentam – policistu zahrál se vší vážností. Ti, co neznají autorku pohádky, mají jedinečnou možnost ji zde slyšet – byla jí svěřena role paní Fischerové. Paní Tesařovou pro změnu ztvárnila paní Kofránková. V pohádce Jak Kuba vyzrál na Papejše si zahrála ještě spousta dalších herců – nikdo z nich jí svým hlasem neublížil, ba naopak ji posunul ještě mnohem dál.

Příznivci dramatizací nebudou zklamáni ani po zvukové stránce – Rozhlas ve svých hrách nejednou dokázal, že umí s ruchovou ambaláží skvěle pracovat. Vaší pozornosti nesmí uniknout ani hudba Petra Mandela. Z té se dětem určitě nejvíce zalíbí papejší písničky, které se díky svým chytlavým melodiím a textům zajisté stanou hitem ve vašich domácnostech.

Skřítci patří k oblíbeným dětským postavičkám, přidáme-li k tomu moderní, dobře napsaný a zahraný příběh, o zábavu je zaručeně postaráno.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Dramaturgie Václava Ledvinková.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)