Princezna na vdávání (1965)

Alan Alexandr Milne. Rozhlasová pohádka. Dramatizace Alena Břízová. Režie Věra Kovaříčková.

Účinkují Jaroslav Marvan, Marie Vášová, Klára Jerneková, Čestmír Řanda, Bořivoj Navrátil a Jaroslav Kepka a Jaroslava Tvrzníková.

Natočeno 1965 (45 min.). Obnovená premiéra 24. 8. 2008 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.).

Lit.: Ledvinková, Václava: Nedělní pohádka: Princezna na vdávání. In web ČRo, srpen 2008 (anotace). – Cit.: V příběhu Princezna na vdávání hudba téměř nezazní, a přesto je pohádka takovým malým koncertem – koncertem dialogů. Při nich budeme mít možnost vychutnat si herecké umění Jaroslava Marvana, když coby král hovoří se svým kancléřem Čestmírem Řandou, nebo manželské etudy královny – v podání Marie Vášové – s králem. V rozhlasové nahrávce z roku 1965 se dále představí Klára Jerneková, Bořivoj Navrátil, Jaroslav Kepka a Jaroslava Tvrzníková.

Rozhlas šedesátých let byl velkou tvůrčí dílnou nekonvenčních projektů a místem setkání mimořádně nadaných osobností. K nim patřila také režisérka Věra Kovaříčková. Připravila řadu pořadů pro děti, které byly určeny od těch nejmenších až po dospívající mládež. Její doménou se staly hudebně-literární pořady, dokumentární cykly, kterým vždy vévodila poezie a hudba. Točila však i rozhlasové hry a pohádky. Ta, kterou Český rozhlas 2 – Praha dnes uvádí v rámci cyklu Letní pohádkové neděle s legendami rozhlasové režie, se poněkud vymyká tomu, co bylo řečeno.

Královští rodiče řeší prekérní situaci. Rádi by svou dceru Kamilu, jež mnohem víc než dívčím půvabem oplývá milou povahou, provdali. I další z mnoha nápadníků, kteří ale doposud vždy odřekli, se už blíží k zámku, a tak je třeba jednat a až do svatebního obřadu skrýt princezninu tvář. Jejich veličenstva nachystají léčku – budoucího ženicha uvítá krásná Dulcibela, která se bude vydávat za královskou dceru. Nikdo ovšem netuší, že princ Simon se rozhodl udělat totéž a k audienci poslal za sebe svého pobočníka Carla. A zatímco se král s královnou klepou netrpělivostí, jak tyhle námluvy dopadnou, Simon s Kamilou si v ústraní, bez cizích zvědavých očí, k sobě bleskurychle najdou cestičku. A tak se nezdařená léčka vlastně nakonec povede, jen těmi napálenými budou sami královští rodiče.

Předlohou pro rozhlasovou pohádku již z roku 1965 se staly některé motivy z díla Alana Alexandra Milneho, anglického spisovatele, ale také matematika, známého především jako autora Medvídka Pú.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Osoby a obsazení:
král (Jaroslav Marvan), královna (Marie Vášová), princezna Kamila (Klára Jerneková), kancléř (Čestmír Řanda), princ Simon (Bořivoj Navrátil), Carlo (Jaroslav Kepka) a Dulcibela (Jaroslava Tvrzníková)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)