Dostaveníčka páně Žoržova (2015)

Ignát Herrmann. Dramatizace povídky Jan Dvořák a Nella Mlsová. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Technická spolupráce Leoš Sedláček. Zvukové efekty Jiří Litoš. Hudební Jiří Štusák. Režie Pavel Krejčí.

Účinkují Pavel Soukup, Josef Pejchal, Kristýna Kociánová, Boris Šlechta a Marie Kleplová.

Nastudoval ČRo Hradec Králové v roce 2015. Premiéra 6. 6. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 29 min.).

Lit.: anonym: Ignát Herrmann: Dostaveníčka páně Žoržova. In web ČRo 2 Praha, červen 2015 (článek). – Cit.: Tajné schůzky milenců nezůstávají skryté moc dlouho… Premiéra skvěle vypointované maloměstské povídky. Povídky Ignáta Herrmanna jsou stále živé. Svědčí o tom i fakt, že nejedno Herrmannovo dílo bylo zfilmováno. Dokázal totiž mistrovský popsat prostředí, ve kterém se děj odehrává.

Ignát Herman napsal dohromady 387, a je tedy z čeho vybírat. V té rozhlasové se aktérem vtipné historky o utajených schůzkách milenců stává hlas hodin. 

Díky zaměstnání v nakladatelsví Otto se autor později dostal k redigování Ottova humoristického časopisu Paleček. V roce 1882 založil humoristický časopis Švanda dudák, kde postupně také vydal většinu svých prací. Byl ale taky členem Akademie věd a umění a současníky byl velmi obdivovaný. 

Hermann na filmovém plátně  

Největší ohlas měl seriálový cyklus o otci Kondelíkovi a ženichu Vejvarovi. I ten se dočkal zfilmování. V roce 1937 se režie ujal M. J. Krňanský a do hlavních rolí obsadil Theodora Pištěka a Antonii Nedošinskou. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)