Země mých snů (1968)

Clive Exton. Rozhlasová úprava Charles Lefeaux. Překlad Miloš Zavadil. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Jiří Roll.

Osoby a obsazení: Artur Walmer (Václav Vydra II.), Alice Walmerová, Arturova sestra (Vlasta Fabianová), Markéta Walmerová, Arturova žena (Dana Medřická), Paddy Lynch (Soběslav Sejk).

Natočeno 1968. Premiéra 1. 10. 1968. Obnovená premiéra 13. 3. 2022 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.; 59 min.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Ta země snů – bez negrů, hipíků a židů! In Týdeník Rozhlas, červen 2017. Dostupné také na Panáčkovi.

Lit.: Čípek, Martin: Hloupost proti špatným mravům. In web Panáček v říši mluveného slova, 9. 9. 2018 (článek).

Lit.: Venclová, Renata: Clive Exton: Země mých snů. Václav Vydra, Vlasta Fabianová a Dana Medřická v britské hře o skrytém rasismu a xenofobii. In web ČRo 3 Vltava, 13. březen 2022 (článek). – Cit.: (…) Opravdu nelichotivý obraz britských ultrakonzervativních kruhů z poloviny 60. let minulého století nabízí ve své hře Země mých snů britský dramatik Clive Exton. Komorní drama odehrávající se v rodině bývalého vojáka, neúspěšného podnikatele a předsedy rasistické ligy Artura Walmera ukazuje, co se může skrývat za okázalým vlastenectvím a proklamovanými konzervativními hodnotami.

V domě Walmerových se chystá zahradní slavnost na přivítanou jediného syna. Albert se má vrátit z vězení, kam se dostal za zabití bývalého obchodního partnera svého otce. Pro starého Walmera však Albert není zločinec, ale bojovník za práva bílých Angličanů. Zabitý obchodník Greenhill byl totiž Žid a ti se, jak známo, dávno spikli s „negry, levičáky a hipíky posedlými sexem“, aby zničili starou dobrou Británii.

Albertova matka Markéta a Arturova sestra Alice vidí celou záležitost jinak. Zdá se, že o pozadí případu vědí něco, co starý Walmer netuší, ale co se bude muset v den synova návratu konečně dozvědět.

Clive Exton (1930–2007) byl britský televizní a filmový scenárista. Proslul především jako autor seriálu Hercule Poirot s Davidem Suchetem v hlavní roli, úspěšná byla i jeho seriálová adaptace Jeewes a Wooster podle humoristických knih P. G. Wodehouse.

Původně televizní hru Land of My Dreams napsal Clive Exton v roce 1964 pro televizní kanál ATV. V roce 1971 (sic!) byla natočena v rozhlasové úpravě, kterou připravil režisér Charles Lefeaux. Na jeho doporučení ji pak uvedl tehdejší Československý rozhlas v překladu Miloše Zavadila, dramaturgii Josefa Hlavničky a v režii Jiřího Rolla.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)