Armagedon (2015)

Miloslav Macela. Minutová hra. Čím větší operace, tím přísnější pravidla.  Zvukový mistr Dominik Budil. Zvuková spolupráce Petr Šplíchal. Produkce Radka Tučková.  Dramaturgie Kateřina Rathouská. Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: kapitán McConnell (Jakub Žáček), prezident (Zdeněk Maryška), Clerk (Ivan Řezáč).

Natočeno 2015. Premiéra 30. 4. 2015. Repríza 18. 6. 2015. K poslechu zde.

Tex hry:

Zní dramatická hudba, která se postupně ztišuje, ale v pozadí zní po celou dobu úvodního rozhovoru u prezidenta.

Prezident: Posaďte se, McConnelli. Tak vy velíte záchranné akci?

McConnell: Ano, pane prezidente.

Prezident: Dobrá. A za jak dlouho zasáhne asteroid Zemi?

McConnell: Za 53 hodin, 22 minut a 15 vteřin. Vše je ale připraveno k naší misi, jsme odhodláni nasadit vlastní životy! (naléhavě) (Máme v pohotovosti 50 tisíc mužů.) Připravili jsme kosmickou loď, výprava může okamžitě vyrazit. Stačí jen vaše rozhodnutí, pane prezidente, vyřešit formality a uvolnit finanční zdroje!

Prezident: Samozřejmě. Máte volnou ruku, kapitáne! Obraťte se na První oddělení, to vám poskytne vše potřebné. Národ je na vás hrdý!

Hudba utichne. Zvoní telefon.

Clerk: Haló, u telefonu Clerk, vedoucí Prvního oddělení. Hm, rozumím, potřebujete okamžitě uvolnit pět miliard dolarů na záchranu lidstva.
… Pověření prezidenta je fajn, ale máte schválený PRV? … Vy nevíte, co to je? Přece příslib rozpočtových výdajů! … No musíte vypravit referátník, jak tomu říkáme. Ten vám podepíšou: ředitel kosmické agentury, velitel protivzdušné obrany, ministr financí, památkáři … No ano! (Čemu se divíte?!) Co kdybyste při té vaší misi něco poničili! A taky nezapomeňte na rovné příležitosti žen a mužů – to je povinná příloha. … Jo, ona to je mezinárodní operace! Tak to potřebujete ještě podpis ministra zahraničí a rozvědky. … Cože? Konec světa? (rozčileně) Tak ten by, vážený pane, nastal, kdybych uvolnil jediný cent ze státního rozpočtu bez referátníku! Sbohem! (Clerk zlostně položí telefon).

Tikot hodin. Následuje ohlušující výbuch.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)