Janek z hory (1994)

Jan Tůma. Pohádka. Kde není odvaha a dobré srdce, tam ani kouzelný javor nepomůže. Hudba Petr Ulrych. Text písní Jan Tůma. Zvukový mistr Josef Daněk. Dramaturgie Alena Blažejovská. Divadelní režie Zoja Mikotová. Rozhlasová režie Zdeněk Kozák.

Osoby a obsazení: Janek z Hory (Jan Bidlas), Krása z růže květ (Klára Sochorová), vítr (Monika Dudková), javor, hospodský, muzikant (Tomáš Matonoha), dobrý duch, děvče (Petra Zvonařová), král, chasník (Vladan Tomeček), děvče, husa (Natálie Drabiščáková), muzikantka, děvče, husa (Lucie Finková), děvče, husa (Lucie Hostačná), děvče, husa (Andrea Traganová), 1. princ, chasník (Patrik Bořecký), 2. princ, chasník (Filip Richtermoc), 3. princ, chasník (Martin Trnavský), muzikant – housle (David Kaloč).

Nastudovalo Brno v roce 1994. Repríza 5. 7. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.).

Lit.: Hložková, Hana: Janek z hory. ČRo Brno, červen 2015 (promo text). – Cit.: Dobromyslný pastevec ovcí Janek z hory by se chtěl oženit, ale děvčatům ze vsi se nezdá dost dobrý a tropí si z něj leda žerty. Svoje trápení si nechává pro sebe do té doby, dokud k němu nepromluví javorové dřevo, které zachránil před řáděním větru severáku. Dřevo mu poradí, aby z něj vyrobil housle a šel nevěstu hledat do světa. Aby získal takovou, která ho bude mít ráda, musí se Janek z pohádkové balady Jana Tůmy utkat nejen s lidskou pošetilostí, ale i s nástrahami, které mu připravuje záludný vítr.

Inscenace Janek z hory vznikla na půdě divadelní fakulty JAMU v režii Zoji Mikotové. Tehdejší studenti činoherního herectví se v ní paradoxně představili v pěveckých partech a to nejen sborových, ale i sólových. V rozhlasové inscenaci je právě proto dominujícím prvkem hudba Petra Ulrycha, prostřednictvím které herci vypráví folklórní příběh o pastevci a princezně s půvabným jménem Krása z růže květ.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)