Cena (1969)

Arthur Miller. Rozhlasová hra. Překlad Rudolf Pellar a Luba Pellarová. Záznam a střih Anna Suchánková. Zvuk Ivo Fischer. Asistent režie Artur Šviha. Dramaturgie Jaroslava Strejčková. Rozhlasová úprava a režie Jan Strejček.

Osoby a obsazení: Ester Franzová (Jana Štěpánková), Viktor Franz (Miloš Willig), Gregory Solomon (Josef Patočka), Waltr Franz (Zdeněk Ornest).

Natočeno 1969. Premiéra 16. 12. 1969 (Praha – RPD, 19:30 – 20:59 h.; 83 min).  Obnovená premiéra 6. 12. 2020 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.; 84 min.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Pozn.: Ukázka v pořadu Hvězdný prach – Rudolf Pellar.

Pozn.: Millerova Cena je převzatá inscenace Divadla S. K. Neumanna, kde hru uváděli od září 1968 ve stejném obsazení, se stejným překladem a opět v režii Jana Strejčka. 

Lit.: anonym: Arthur Miller – Cena. In Čs. rozhlas a televize 51/1969 (8. 12. 1969), s. 5 (článek).

Arthur Miller - Cena. In Čs. rozhlas a televize 51-1969 (8. 12. 1969), s. 5 (článek)Lit.: Venclová, Renata: Arthur Miller: Cena. Nastal čas vyrovnat staré dluhy. In web ČRo 3 Vltava, 6. prosinec 2020 (článek). – Cit.: (..) Miloš Willig, Jana Štěpánková, Josef Patočka a Zdeněk Ornest v inscenaci o dvou bratrech, kteří po letech přicházejí prodat rodinnou pozůstalost a zúčtovat s minulostí. Obnovenou premiéru hry slavného amerického dramatika Arthura Millera uvádíme po více než třiceti letech. (…)

Když velká hospodářská krize v roce 1929 připravila jeho otce o práci i o peníze, obětoval Viktor své ambice na univerzitní studium a stal se policistou, aby mohl otce finančně podporovat. Jeho starší bratr Walter na sebe takový závazek vzít odmítl, vystudoval medicínu a je úspěšným lékařem. Od otcovy smrti uplynulo 16 let, kdy se bratři neviděli. Teď je čas, aby prodali rodinnou pozůstalost a při tom se pokusili vyrovnat dluhy, které vůči sobě pociťují.

Do bytu plného starého nábytku a tíživých vzpomínek přicházejí také Viktorova manželka Ester a starý židovský obchodník Gregory Solomon. Zatímco Solomon sčítá sumu, za kterou je ochoten pozůstalost vykoupit, Ester a Viktor jsou přinuceni zvážit, jestli cena, kterou Viktor zaplatil za svou oběť, nebyla příliš velká.

Komorní hru o dvou dějstvích s názvem Cena napsal americký dramatik Arthur Miller v roce 1967. Podobně jako ve svém slavném dramatu Smrt obchodního cestujícího i v Ceně polemizuje s mýtem tzv. amerického snu a ukazuje jeho temnou stránku v podobě rozvrácených rodin zkrachovalých byznysmenů.

Promítl do ní vlastní rodinnou historii: také Millerův otec byl zlomen finanční krizí ve třicátých letech, rodina se musela vystěhovat z původního domova, dramatikova matka zastavila svoje šperky, aby domácnost přežila. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)