Zvířátka a Petrovští (2015)

Jindřiška Netrestová. Rozhlasová pohádka o loupežnících, vojenském zběhu Jankovi, proradném sedlákovi, chudém chalupníkovi a jeho zvířátkách. Hudba Jiří Strohner. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Aleš Procházka, Jaroslav Šmíd, Michal Zelenka, Oldřich Vlach, Barbora Mošnová, Tomáš Töpfer, Jiří Prager, Eva Kodešová, Ota Jirák, Jan Vlasák, Jan Kostroun, Petr Šplíchal, Tomáš Pergl a Jiří Litoš.

Natočeno v roce 2015. Premiéra 28. 9. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 32 min.). Repríza 9. 10. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 23. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 1. 6. 2020 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.); 20. 1. 2021 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.).

Lit.: anonym: Jindřiška Netrestová: Zvířátka a Petrovští. In web ČRo 2 Praha, září 2015 (článek). – Cit.: Je to příběh o přetvářce a podvodech, o lidech, kteří se nezastaví před žádnou špatností, ale také o těch, kteří sice občas chybují, avšak stále mají dobrou duši.

Pohádku o zvířátkách, která v lesní chýši vystraší loupežníky, zná snad každý. V roli proradného sedláka uslyšíme Tomáše Töpfera, jako šéfa loupežnické bandy Aleše Procházku a jako chudého chalupníka Oldřicha Vlacha.

Mladý Janek zběhnul z vojny, protože chtěl pomoci nemocné mamince. Jenže ta umřela a Janek se musí schovávat před verbíři. Nejlépe se ztratí mezi loupežníky. Ovšem právě tam pozná, že krást nemusí jen ten, kdo jako zloděj vypadá. I vážený sedlák může mít nekalé úmysly a spřádat nepěkné léčky. A kdyžmá navíc spadeno na chalupu chuďase ze sousedství, neštítí se žádné špatnosti. Potáhne Janek s loupežníky za jeden provaz, nebo dokáže včas rozpoznat svou chybu? 

Lit.: anonym: Zvířátka a Petrovští. In web ČRo Rádio Junior, 19. 7. 2017 (anotace). – Cit.: Mladý Janek zběhnul z vojny, protože chtěl pomoci nemocné mamince. Jenže ta umřela a Janek se musí schovávat před verbíři. Nejlépe se ztratí mezi loupežníky. Ovšem právě tam pozná, že krást nemusí jen ten, kdo jako zloděj vypadá.

Poslechněte si naši pohádku. Na webu do neděle 23.7.2017.

I vážený sedlák může mít nekalé úmysly a spřádat nepěkné léčky. A když má navíc spadeno na chalupu chuďase ze sousedství, neštítí se ničeho. Potáhne Janek s loupežníky za jeden provaz, nebo dokáže včas rozpoznat svou chybu?  (…)

Lit.: Novotná, Iveta: Aktuálně z Vinohradské – O pohádce s hodným loupežníkem. In Týdeník Rozhlas, 8. 7. 2019, s. 7 (recenze). – Cit.:  Dvojka Českého rozhlasu uvedla 23. června reprízu pohádky Zvířátka a Petrovští od Jindřišky Netrestové z roku 2015. Autorka ke známému příběhu Václava Říhy (pseudonym spisovatele Václava Tilleho) přistoupila se značnou invencí a základní dějovou linku o tom, jak zvířátka vytrestala loupežníky a zachránila svého majitele před rozprodáním majetku, obohatila o příběh mladého Janka, který kvůli nemocné matce zběhl z vojny. Po její smrti se ze strachu, aby ho nevypátrali verbíři, schovává mezi Petrovského loupežnickou bandou.

Osobitost příběhu Jindřišky Netrestové nespočívá jen v jeho rozšíření, ale zejména v jeho poselství dětem. Nepředkládá jim pohádkový svět jasně rozdělený na dobro a zlo, ale ukazuje, že loupežníkem – tedy na první pohled zlou osobou – se může stát i člověk s dobrým srdcem, kterého k tomu vedly závažné důvody. A naopak na první pohled vážený a poctivý sedlák může být ve skutečnosti zlým člověkem, který se v honbě za penězi neštítí ničeho.

Autorka žádnou z postav předem neodsuzuje a ponechává dětským posluchačům poměrně dost prostoru, aby si na činy jednotlivých postav udělali názor sami. V závěru pohádky je zlo symbolizované ziskuchtivými loupežníky a proradným sedlákem samozřejmě potrestáno. Díky tomu mohou vyniknout scény s Jankem, ve kterých si mladík uvědomuje hrůzu loupežnických činů a přemýšlí o důsledcích svého jednání. S tím souvisí i hlavní motto celé hry, které připouští možnost chyb, avšak klade velký důraz na jejich nápravu.

Pohádku v roce 2015 natočil režisér Jaroslav Kodeš, který herce vedl k tomu, aby charaktery postav promítli do hlasového projevu. Tohoto úkolu se téměř všichni zhostili s grácií. Loupežník Petrovský v podání Aleše Procházky je lstivý muž, který se neštítí ničeho. Z hlasu sedláka Tomáše Topfera je slyšet vážnost, která maskuje jeho nekalé úmysly. Hlas Oldřicha Vlacha, chudého chalupníka, je naopak plný dobroty. Nejtěžší úkol ale měli představitelé zvířat – kozy (Eva Kodešová), kohouta (Jiří Prager) a psa (Ota Jirák). Všem třem hercům se podařilo propojit lidskou mluvu s tou zvířecí. Jejich projev nebyl křečovitý, ale naopak velmi uvěřitelný a pro dětského posluchače atraktivní. Zařazení zvířecí „mluvy“ do dialogů pak výborně funguje ve chvíli, kdy zvířátka vystraší loupežníky.

Na první poslech může hra Zvířátka a Petrovští působit jako klasická pohádka, v níž dobro zvítězí nad zlem, avšak konvenční v pravém slova smyslu není. Na rozdíl od mnohých současných rozhlasových her pro děti se nevyžívá v přezvučených pasážích a hudbě, nezjednodušuje příběh, není prvoplánová a zejména nepovažuje malé posluchače za hloupé. Právě tyto tendence lze často vysledovat u nově natáčených her pro děti. Je příjemné po dlouhé době slyšet novější pohádku, která nesází na zdánlivou atraktivitu v podobě velkolepého sound designu, ale spíš na kvalitu příběhu, jenž přináší něco navíc a může být živý a dramatický jen sám o sobě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Na tuhle recenzi jsem narazila náhodou a až teď, po letech. Moc mě potěšila. Děkuji. Jindřiška Netrestová

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)