Příjem (2008)

Jiří Dienstbier. Rozhlasová úprava a dramaturgie Hynek Pekárek. Zvuk Milan Křivohlavý. Záznam a střih Dominik Budil. Zvuková spolupráce Petr Šplíchal. Asistentka režie Jana Knapová. Režie Ivan Chrz.

Osoby a obsazení: Sládek (Jiří Lábus), Vaněk (Michal Pavlata), Bavorák (Martin Písařík), Houpačka (Matěj Hádek), Čmelík (Radek Holub) a Náčelník (Jan Vlasák).

Natočeno 2008. Veřejný poslech 3. prosince 2008 v 10.00 hod. v zasedací místnosti Producentského centra Českého rozhlasu (Praha 2, Římská 12, 5. patro).

Světová premiéra 11. 12. 2008 v rámci cyklu V hlavní roli Ferdinand Vaněk (80 min.). Repríza 31. 1. 2017 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h) v cyklu (77) k 40. výročí dokumentu Charta 77; 17. 8. 2021 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama a Léto v undergroundu.

Lit.: anonym: Václav Havel: Audience / Jiří Dienstbier: Příjem. In web ČRo 3 Vltava, 17. 11. 2011 (anotace + ukázka k poslechu). – Cit.: Nadmíru zdvořilý disident Ferdinand Vaněk je divadelní postavou známou hlavně ze hry Václava Havla Audience. Od Havla si však postavu připomínajícího slovníkem i jednáním jeho samého vypůjčili i další autoři.

Jiří Dienstbier dokonce ve své aktovce Příjem vytvořil jakési pokračování Audience, v němž se oba protagonisté setkávají tentokrát v prostředí komunistického kriminálu. Český rozhlas 3 – Vltava vás pozve ke sledování ojedinělého dramaturgického projektu, obě hry Audienci i Příjem uslyšíte v návaznosti, jako kdyby šlo o dvě části jedné hry.

Lit.: anonym (= Pekárek, Hynek): Jiří Dienstbier: Příjem. In web ČRo 3 Vltava, leden 2017 (článek). – Cit.:  Hrdinové Audience Vaněk a Sládek se znovu setkávají, tentokrát v komunistickém kriminále.  Jiří Dienstbier dedikoval v roce 1984 svoji aktovku Příjem Václavu Havlovi „k prvnímu společnému roku na svobodě“. Dienstbier se v ní podle vlastních slov nechal inspirovat „Audiencí a společným pobytem v místech, kde život odkládá společenskou masku“. Dějově navazuje hra na starší Havlovu hru Audience, spisovatel Vaněk se tu setkává opět s užvaněným Sládkem, tentokrát v prostředí nápravného zařízení, jak komunisté pokrytecky nazývali vězení.

Místo piva, které teklo proudem v Audienci, se tu sice nalévá čaj a káva, ale budete příjemně překvapeni, jak se Dienstbierovi podařilo „trefit“ obě známé postavy s jejich charakteristickými „hláškami“. Hra je i pozoruhodná užitím vězeňského žargonu a znalostí vězeňských poměrů. Opravdové znalce nepochybně potěší dosud neznámá fakta o dalších osudech legendárního pivovarského dělníka Šerkezyho.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zvuk Milan Křivohlavý. Záznam a střih Dominik Budil. Zvuková spolupráce Petr Šplíchal. Asistentka režie Jana Knapová.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)