Bleskový Kabinet III. – Audies. Až po uši (2015)

Eva Blechová. Rozhlasová hra. Zvukový design Filip Skuhrovec. Dramaturgie Klára Novotná. Režie Natália Deáková.

Účinkují Zuzana Onufráková, Apolena Veldová, Ondřej Rychlý, Martin Zahálka a další.

Natočeno 2015. Premiéra 23. 10. 2015 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.) v cyklu Kabinet. Repríza 16. 12. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.) v cyklu Kabinet; 2. 12. 2018 (ČRo 2 Praha, 20:28 h).

Pozn.: Třetí z rozhlasových inscenací vytvořených v rámci unikátního třítýdenního experimentu. Tvůrčí tým v jediném týdnu vytvořil, natočil a odvysílal krátkou rozhlasovou hru.

Lit.: Novotná, Klára: Selfíčkům odzvonilo. Natáčejte audie! In web ČRo 3 Vltava, říjen 2015 (článek). – Cit.: Přípravy Bleskového Kabinetu 3 – téma pro krátkou rozhlasovou hru vybírá poslední tvůrčí tým – autorka Eva Blechová s režisérkou Natálií Deákovou, dramaturgyní Klárou Novotnou. 

Inspiraci pro třetí inscenaci v připravovanou v rámci projektu Bleskový Kabinet našel tvůrčí tým nakonec v okrajové, bulvární zprávičce deníku Blesk, která zachytila jistou známou osobnost pořizující si selfie na pohřbu osobnosti jiné.

Banální informace dala podnět k úvahám o fenoménu selfie jako takovém. Jaké jsou etické i technické hranice téhle posedlosti? A má popularita zachycování vlastní tváře svůj časový horizont? Připravovaná inscenace přichází s ideou nahrazení fotografií zvukovou miniaturou – takzvaným audie. Stejně jako selfíčko může, zdá se, audíčko pořídit kdokoli a kdekoli, posílat jej, sdílet, komentovat… Ovšem – nemůže mít i posedlost lovců zvuků své katastrofální důsledky? Na to se pokusí tvůrci odpovědět do pátku 23. října, kdy má poslední Bleskový Kabinet premiéru.

Lit.: Kříž, Radek: V nové rozhlasové hře zmizí ‚selfies‘ a nahradí je ‚audies’. Premiéru vysílá Vltava. In web ČRo 3 Vltava, 23. 10.  2015 (článek + nahrávka reportáže). – Cit.: Potřetí v řadě a znovu za rekordní jeden týden vznikla rozhlasová hra podle novinové zprávy. Tentokrát se věnuje fenoménu autoportrétů, takzvaných selfies. Ta jsou ve hře z morálních a bezpečnostních důvodů zrušená. Hlavní postava hry Marek Medřík však přijde na způsob, jak dávat ostatním lidem zprávu o tom, kde je a hlavně co u toho cítí.

Autorka hry Eva Blechová udělala z hlavní postavy vynálezce nového druhu zpráv. Místo fotografií – selfies – začne Marek Medřík posílat zvukové miniatury – takzvané audies. 

„První celosvětové audie, které Marek Medřík natočil, spočívalo v jezení karbanátku – on sní karbanátek, do toho mlaská a při tom řekne slovo karbanátek,“ popisuje Eva Blechová.

Téma vybrali tvůrci minulý pátek v novinách. Zaujala je tam třeba jednosměrná cesta na Mars, zavedení třetího pohlaví a pak právě fenomén selfies. 

„Byl to článek, vlastně okrajová zprávička z bulvárního tisku o tom, jak si jistá veřejně známá osoba pořizovala selfie na pohřbu jiné veřejně známé osoby,“ říká dramaturgyně Klára Novotná. 

Během víkendu Eva Blechová hru napsala. V pondělí se sešli herci a od úterý se hra míchala. 

Práce, kdy se výrobní doba zkrátí z několika měsíců na jeden týden, má podle režisérky Natálie Deákové svá specifika. 

„Tahle zkratka, tenhle bleskový způsob práce vlastně vyžaduje i nějaký text, který bude vstřícný. Takže jsme si řekli na začátku, že nechceme nic hlubokomyslného, nic velmi vážného, a tak jsme si zvolili spíš nějaký komediální žánr,“ podotýká režisérka. 

Hrou s názvem „Audies. Až po uši“ končí třítýdenní projekt Českého rozhlasu Bleskový kabinet.

Lit.: -bam-  (= Mazalová, Blanka) – Černý, Tomáš: Na festivalu Prix Bohemia Radio dnes soutěží nejlepší rozhlasová dramata. In web ČRo, 4. 10. 2016 (článek). – Cit.:  Sedm dramat dnes posuzuje porota mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio v Olomouci. Do finále se tentokrát probojovalo šest pořadů českých a jeden slovenský.

Už ráno se v divadelním sále Uměleckém centru Univerzity Palackého sešli opět rozhlasoví tvůrci na jedné z odborných konferencí, dnes s tématem rozhlasových her.

Dramaturgové, autoři, režiséři a zvukoví designéři poslouchají jedno drama za druhým a pozorně poslouchá i mezinárodní porota, v jejímž čele je letos dramaturg Ján Šimko z RTV Slovensko.

„Já být posluchačem, tak bych určitě chtěl slyšet dvě hry Pescho, což je hra Marka Epsteina a Audies, hru Evy Blechové,“ má své tipy režisér Českého rozhlasu Aleš Vrzák.

Poslechy rozhlasových pořadů a vůbec Prix Bohemia Radio v Olomouci si nenechává ujít ani studentka Vendula Baštincová: „Rozhlasová tvorba pro mě znamená hlavně a především práci s hlasem, která mě fascinuje. Líbí se mi také, že je to dostupné nevidomým lidem, kteří toho mohou prožívat daleko víc.“

V hlavních rozhlasových kategoriích vybrala porota sedm finalistů z došlých třiceti šesti přihlášek v kategorii Drama a šest finalistů z dvaceti osmi přihlášených v kategorii Dokument.

Do finále v kategorii Drama postoupila tato díla: Eva Blechová: Pro patria mori, Gabriela Preissová: Její pastorkyňa, Marek Epstein: Pescho, Pavel Molek: Má protentokrát obsazená vlast, Petr Pýcha: Benzína Dehtov, Eva Blechová: Audies. Až po uši a Ferenczová Zuza: Problém (Vyskočit z kůže).

Vítězové soutěže Prix Bohemia Radio si převezmou ocenění zítra při slavnostním večeru.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)