Zmatek kolem Lydie (1959)

Richard Brinsley Sheridan (komedie Rivalové). Hudební rozhlasová komedie. Podle klasického námětu napsal Benda Josef (= Josef Škvorecký a Lubomír Dorůžka). Hudba Zdeněk Jonák. Zpívá Malý sbor Státního hudebního divadla v Karlíně, orchestr řídí Jan Frýda. Hudební režie Bohumil Čipera. Redaktor Jiří Aplt. Režie Jaroslav Burian.

Osoby a obsazení: Bob Acres (Josef Chvalina), Tomáš, sluha (Václav Trégl), Sir Anthony Absolute (František Kreuzmann), Faukland (Jiří Robert Pick), kapitán Jack Absolute, syn (Otakar Brousek I.), Sir Herkules (Oldřich Musil), Filip, sluha (Vladimír Brabec), David, sluha (František Filipovský), paní Malapropová (Ljuba Hermannová), Julie Melvillová (Viola Zinková), Lydie Languisová (Jaroslava Adamová), Lucy, komorná (Alena Kreuzmannová), úvod (Zdenka Procházková).

Natočeno 1959. Premiéra 25. 7. 1959 (Praha II, 19:30 h.; 130 min.). Obnovená premiéra 14. 7. 2012 (ČRo 3 Vltava, 14:00 – 16:10 h.).

Pozn.: Škvoreckým a Dorůžkou upravený text měl i svou televizní premiéru 13. 12. 1961 – televizní úprava Julius Tschorn, kamera Adolf Navara, zvuk Jiří Kanzelsberger, režie Rudolf Vedral. Účinkují Felix le Breux, Jiří Vala, Miloš Zavřel, Jiří Vršťala, Oldřich Musil, Rudolf Pellar, Jiří Pleskot, Jan Šmíd, Ljuba Hermannová, Blažena Holišová, Věra Vlková, Alena Kreuzmannová.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Sheridanovi Rivalové v rozhlasově hudebním hávu. In Týdeník Rozhlas 52-1/2018-2019, s. 28 (článek). – Také dostupné na Panáčkovi.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Lahůdky i kostlivci z archivu. In web Týdeník Rozhlas 32/2012 (recenze). – Cit.: Je léto, a tak přichází období repríz z archivu. Aby ne – jsou dovolené, a tak je věčná škoda plýtvat premiérami, které zaujmou spíše v říjnových plískanicích. Jenže pro fanouška rozhlasové hry jsou červenec a srpen pravým požehnáním, neboť se ve vysílání objevují i pořady dávno neslyšené. Ne vždy jde o zázraky rozhlasové dramatiky, ale rozhlasový projev stárne přece jen pomaleji než filmový – a přesto lze v televizi zhlédnout množství filmů z období třicátých a čtyřicátých let, kdežto rozhlasová hra z let sedmdesátých se nevysílá, protože současný posluchač „by to nevydržel“. I vydržel, a rád. Setká se totiž s herci, kteří již dávno nežijí anebo jsou v důchodovém věku, zatímco v rozhlasové hře je uslyší ještě v období, kdy si teprve hledali svůj herecký výraz…

V polovině července jsme tak mohli slyšet několik obnovených premiér. Hned v sobotu to byla hra pro mládež Příběh čisté lásky. Na motivy japonského filmu Giunai monogatari ji napsal Karel Urbánek a v roce 1976 natočil režisér Gustav Heverle. Mírně bizarní dramaturgický výběr (provedla ho Václava Ledvinková) se ukázal jako funkční. Rozhlasová hra nabízí příběh pozvolna se rozvíjejícího vztahu dvou mladých lidí (Václav Postránecký a Hana Maciuchová) na pozadí právě skončené druhé světové války uprostřed zdevastovaného poraženého Japonska. Drsné prostředí, v němž je problém najít práci a naopak není problém dostat se do špatné party, je vylíčeno přesvědčivě, byť samotná inscenace není snímána nijak objevně. Dnešního posluchače zaujme sevřeným příběhem s tragickým vyústěním, dobrými hereckými výkony (kromě zmíněných hlavních protagonistů je to například v rozhlase málo slýchaný Václav Lohniský v epizodě hostinského Okawy nebo Libuše Švormová v postavě učitelky).

V nedělním odpoledni 15. července následovala další archivní lahůdka (tentokrát ji prosadil dramaturg Hynek Pekárek): po mnoha letech jsme mohli vyslechnout rozhlasovou adaptaci hry Richarda Brinsleye Sheridana Rivalové (Soupeři) pod názvem Zmatek kolem Lydie. Premiéru měla v červenci roku 1959 a pozoruhodná je již tím, že libreto k ní napsali Lubomír Dorůžka a Josef Škvorecký. Skutečnosti, že se nahrávka dochovala až dodnes (což autora těchto řádků velmi překvapilo), je pravděpodobně důsledkem toho, že úpravci se skryli již tehdy pod pseudonym – jinak by hra se jménem Škvorecký na křestním listě pravděpodobně zmizela v nenávratnu. Na Zmatku kolem Lydie, který režíroval Jaroslav Burian, se čas podepsal výrazně. Komedie je omšelá některými humornými prvky, ale potěší jinak: kde jinde lze slyšet Otakara Brouska staršího ve věku, kdy ani nepomyslel na to, že jednou bude potřebovat za svým jménem přídomek „starší“, nebo vynikajícího charakterního herce Františka Kreuzmanna? Potěší i hřmotný Oldřich Musil v roli sira Herkula, nedovzdělaná paní Malapropová v podání Ljuby Hermanové nebo Vladimír Brabec jako sluha Filip.

Posledním bonbónkem, o němž se chceme v tomto článku zmínit, je repríza vybraných dílů legendárního seriálu Jak se máte, Vondrovi?, kterou do svého pořadu RozHraní – Poklady z rozhlasového archívu vybral Tomáš Černý. Krok to byl přece jen diskutabilní (však o něm také nechal Černý hlasovat posluchače), ale ve výsledku dělá dobrou službu; zatím odvysílané díly (Lupič v domě, Trojská válka) totiž dokazují, že onen nekonečný cyklus, obepínající patnáct let Husákovy normalizace, nebyl žádnou oázou dramatické kvality, jak občas čteme či slýcháme. Při poslechu lze jen potvrdit dobově tvrdý odsudek Jana Lopatky, který ve své knize Radiojournal v ko(s)mickém věku dopodrobna rozebral rozhlasovou tvorbu normalizace. Lze tedy Tomáši Černému jen poděkovat, že nám tohoto rozhlasového kostlivce ve skříni zase jednou ukázal.

Lit.: Pekárek, Hynek: Obnovená premiéra hudební komedie Zmatek kolem Lydie. In web ČRo, červenec 2012 (anotace). – Cit.: Bohatý mladík se raději vydává raději za chudého, aby tak naplnil romantické představy své vyvolené o lásce… od této záměny se odvíjí komické situace hry napsané podle klasické předlohy Richarda Brinsleye Sheridana. Rozhlasovou hudební komedii z roku 1959, k níž napsali libreto Lubomír Dorůžka a Josef Škvorecký, uvádíme v obnovené premiéře v sobotu 14. července od 14.00.

Hudební publicista a překladatel Lubomír Dorůžka a spisovatel Josef Škvorecký byli celoživotní přátelé. Pojilo je nejen studium anglistiky, ale i vážný zájem o jazzovou hudbu. Když se Dorůžka stal redaktorem Československého rozhlasu, vytvořili společně scénáře, které se věnovaly americké a anglické historii i literatuře a samozřejmě jazzu. Prvním takovým doloženým pořadem je rozhlasové pásmo o americkém presidentovi Abrahamovi Lincolnovi z roku 1955.

Rok po vydání Zbabělců, které sice Škvoreckému přineslo velkou popularitu u čtenářů, ale zároveň bylo záminkou ke štvanici komunistů na jeho osobu, napsali společně libreto k hudební komedii podle hry Richarda Brinsleye Sheridana Soupeři. Text vznikal pro tehdejší Redakci zábavné a operetní hudby a jejím redaktorem byl Jiří Aplt. Přestože na scénáři komedie uchovaném v archivu Českého rozhlasu jsou Škvorecký i Dorůžka uvedeni jako autoři, při premiéře 25. července 1959 byl jako libretista ohlášen Josef Benda. Autoři zůstali inkognito, i když posluchači mohli poznat v úvodu inscenace, v níž neexistující Josef Benda dokonce vystupuje, že mluví hlasem Lubomíra Dorůžky. Sheridanova komedie skýtala libretistům látku jako stvořenou pro lehkou rozhlasovou zpěvohru.

Půvabná slečna Lydie Languishová s oblibou čte sladkobolné romány určené pro paní a dívky. Když se zamiluje do zámožného mladíka, kapitána Jacka Anthonyho, ten raději předstírá, že je chudý podporučík. Aby se Lidiiny romantické představy o lásce vyčtené z románů naplnily, slíbí ji Jack, že ji unese. Dopis s plánem únosu se však dostane do rukou slídivé tety. Ta chce Lydii bohatě provdat a rozhodne se, že vše překazí…

Dlouhá desetiletí nahrávka odpočívala v archivu, letos jsme se ji rozhodli uvést v měsíci, ve kterém i intelektuálně naladění posluchači Vltavy jistě nepohrdnou dílem lehké můzy. Mají tak jedinečnou příležitost slyšet hrát a zpívat Jaroslavu Adamovou v méně obvyklé roli naivky. A slyšet další oblíbené herce, jejichž hlasy již můžeme slyšet pouze ze zvukového záznamu: Františka Filipovského, Františka Kreuzmanna, Josefa Chvalinu, Václava Trégla a Ljuba Hermannovou. Zvláště poslední jmenovaná tu exceluje v roli slídivé a přísné paní Malapropové, za jejíž neuvěřitelné komolení cizích výrazů by se nemusel stydět ani pověstný pan Kaplan. Hudbu ke komedii složil Zdeněk Jonák, dirigentem byl Jan Frýda a režii měl Jaroslav Burian.

Zmatek kolem Lydie uvádíme v obnovené premiéře v letním triptychu původních hudebních rozhlasových her. Jako další uslyšíte rozhlasové muzikály Napravení Jima Valentina (21. 7.) a  Noc je můj den (28. 7.).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)