Atest (2008)

Pavel Kohout. Rozhlasová úprava Jelena Mašínová. Zvukový mistr Milan Křivohlavý. Natáčecí technik Alena Vejsadová. Zvuková spolupráce Petr Šplíchal. Produkční Jana Knappová. Hudební spolupráce Petr Mandel. Dramaturg Hynek Pekárek. Šéfproducent Miroslav Dittrich. Režie Ivan Chrz.

Osoby a obsazení: Ferdinand Vaněk (Ivan Trojan), Beba (Andrea Elsnerová), paní vedoucí (Taťjana Medvecká), paní Bláža (Jana Drbohlavová), ing. Čech (Petr Nárožný), hlasy v telefonu (Nikola Balatková, Tomáš Vrba).

Natočeno 13. 10. – 1. 11. 2008 (studio R-34-F, 17 frekvencí).

Předpremiéra (veřejný poslech) 12. 11. 2008 v 10.00 hod. v zasedací místnosti Producentského centra Českého rozhlasu (Praha 2, Římská 12, 5. patro).

Premiéra 20. 11. 2008 (ČRo 3 Vltava, 20:00 – 21:20 h.; 61:37 min.) v rámci cyklu V hlavní roli Ferdinand Vaněk. Repríza 10. 1. 2017 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h) v cyklu (77) k 40. výročí vzniku dokumentu Charta 77.

Lit.: anonym: Pavel Kohout: Atest. In web ČRo Čtenářský deník, listopad 2008 (článek). – Cit.: V roce osmičkových výročí zařazuje Český rozhlas 3 – Vltava do programu cyklus Ferdinand Vaněk v hlavní roli. Až do 18. prosince vždy ve čtvrtek ve 20.00 hodin uslyšíte takzvanou „vaňkovku“ – jednoaktovou hru, jejíž hlavní hrdina – disidentský spisovatel Vaněk se potýká s paradoxy doby, pro níž se vžilo označení normalizace. Cyklus pokračuje ve čtvrtek 20. listopadu hrou Pavla Kohouta Atest. Ferdinand Vaněk jde tentokrát registrovat svého psa, ale ani v kynologickém svazu neujde „hněvu dělnické třídy“. Paradoxně však na jeho neshody s režimem má doplatit jeho pejsek.. Atest uslyšíte v premiéře. Režisér Ivan Chrz obsadil do role Vaňka Ivana Trojana. I tentokrát se můžete zúčastnit soutěže o knihu V hlavní roli Ferdinand Vaněk, soubor vaňkovských aktovek od nakladatelství Academia. Soutěžní otázku uslyšíte po skončení hry.

Lit.: anonym: Pavel Kohout: Atest. Hříchy disidentů padají i na jejich psy. In web ČRo 3 Vltava, leden 2017 (článek). – Cit.: Ferdinand Vaněk, přiznaně stylizované alter ego dramatika Václava Havla, se poprvé objevuje v Audienci z roku 1975. Poté ho uvedl na scénu ještě ve Vernisáži a v Protestu.

Sám autor o svém hrdinovi řekl: „Vaněk není Havel. Samozřejmě: uložil jsem do té postavy určité své vlastní zkušenosti… a nepochybně jsem té postavě dal i určité své osobní rysy, přesněji řečeno něco z toho, jak já sám sebe v určitých situacích vidím. To všechno ale neznamená, že jde o nějaký můj autoportrét… Vaňkovské hry nejsou tedy v podstatě hry o Vaňkovi, ale o světě, jak se projevuje, když je s Vaňkem konfrontován.“

Do cyklu her ze života disidentského spisovatele Ferdinada Vaňka, kterým Havlovi přátelé vyjadřovali podporu uvězněnému dramatikovi, přispěl Pavel Kohout aktovkami Atest (1978), Marast (1981) a později ještě Safari (1985). Civilně pojatí hrdinové těchto her jsou vtahováni do absurdních a často neřešitelných situací, které přinášel život v reálném socialismu. V Atestu tak jde například Vaněk registrovat svého psa, ale ani v kynologickém svazu neujde „hněvu dělnické třídy“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Rozhlasová úprava Jelena Mašínová.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)