Tajemství pralesa aneb 800 mil po Amazonce (2015)

Jules Verne. Steampunkový muzikál, jihoamerická hudební romance s písněmi rozvernými, tklivými i tajemnými. Scénář a režie Dimitrij Dudík. Hudba Kryštof Marek. Texty písní Bogdan Trojak.

Nahrávka měla vzniknout ve spolupráci ČRo a nakladatelství Durman. Crowfundingová akce však nevyšla.

Lit.: Dudík, Dimitrij: Crowdfundingem k nové rozhlasové hře!  Původní český verneovský muzikál Tajemství pralesa. In web HitHit, listopad 2015 (zpráva). – Cit.:  Přátelé! Přispějte, prosím, na realizaci nového steampunkového muzikálu !

K naší předchozí inscenaci muzikálu s názvem Na kometě (2011, vědeckofantastická komedie se zpěvy na motivy stejnojmenného románu Julese Vernea , vyhodnocena jako nejlepší rozhlasová hra roku v anketě Neviditelný herec, hrají a zpívají Viktor Preiss , Michal Pavlata , Josef Somr , Arnošt Goldflam , Martin Písařík, Lucie Černíková a další), napsal texty básník Bogdan Trojak a hudbu složil skladatel Kryštof Marek. Se stejným tvůrčím týmem by autor a režisér v jedné osobě rád natočil i nový muzikál Tajemství pralesa aneb 800 mil po Amazonce. Máme scénář, jasnou realizační představu a předběžný příslib hereckých a pěveckých hvězd. Co nemáme a potřebujeme, jsou finanční prostředky na statut koproducenta pro spolupráci s Českým rozhlasem. Naším cílem je v rámci koprodukce získat vydavatelská práva, abychom mohli v co největší možné míře dostat muzikál na CD nebo skrze internet k co největšímu počtu posluchačů.

Steampunkový muzikál napsaný volně na motivy Verneova románu Tajemství pralesa aneb 800 mil po Amazonce je road movie, nebo spíše river movie, protože se příběh odehrává většinu času na obřím prámu na řece Amazonce, hrdinové plují obklopeni hustým pralesem s vřešťany a chápany, kolem poletují mihotaví kolibříci, papoušci a dravé harpyje, tak veliké, že by bez problémů v drápech unesly i školní dítě; plaví se z Peru do Brazílie, provázeni prastarými m agickými zvířaty, bájným růžovým delfínem i obří tajemnou anakondou, z křoví na ně míří foukačkami s šípy namočenými v jedu kurare divocí domorodci z pralesních kmenů, to vše je opleteno liánami a prozářeno mihotavým světlem slunečních paprsků prodírajících se skrze listí obřích pralesních velikánů, u jejichž kořenů bují omamné divotvorné byliny. Muzikál se čtrnácti písněmi je plný překvapivých dějových zvratů a napětí, lásky, smrti, úkladů a hrdinství, v příběhu se objeví potápěč ve starobylém skafandru, smrtelný souboj na mačety, dokument sepsaný tajným písmem i dávné krvavé zločin y, břit gilotiny už se zvedá, krk nevinného je pod ni upevněn, svatba dvou zamilovaných v ohrožení.

To vše špikované rockovými peckami, brazilskou sambou i muzikou peruánských indiánů, hudební čísla se prolínají s dějem s obrovskou nadsázkou a výraznou poetickou stylizací, na hraně mezi humorem a dech beroucím napětím. Na podkladě starého dobrodružného románu tak vyrostl moderní a současný tvar. Písňové texty Bogdana Trojaka se dějem nesou s až osvobozující imaginativností, scénář je prodchnut dobovou noblesou a šarmem, zároveň ale umožňuje realizaci s dokonale současným zvukem a tempem.

Bogdan Trojak – autor písňových textů
Sbírky: Kuním štětcem (Host, 1996), Pan Twardowski (Host, 1998), Jezernice (Větrné mlýny / Host, 2001) a Strýc Kaich se žení. Držitel nejvýznačnějších tuzemských literárních cen: v roce 1998 získal Cenu Jiřího Ortena a v roce 2004 cenu Magnesia Litera. Jako textař spolupracoval na albu Lenky Dusilové Eternal Seekers, oceněné prestižní hudební cenou Anděl.

Kryštof Marek – autor písní a scénické hudby
Jeden z nejtalentovanějších hudebních tvůrců stávající generace. Napsal úctyhodné množství jazzové, koncertní, divadelní a scénické hudby. V současné době se na pražské muzikálové scéně hrají dva muzikály, které zkomponoval, na desítku dalších diriguje.

Dimitrij Dudík , autor scénáře a režisér
Ve své režii natočil zhruba kolem pěti tisíc pořadů pro rozhlas a kolem stovky úspěšných audioknih pro nejrůznější soukromá vydavatelství mluveného slova. Na kontě má také autorství jedenácti rozhlasových činoher a zpěvoher.

Všichni tři autoři jsou prestižními tvůrci ve svých oborech.

Nakladatelství Durman , produkce

Prestižní butikové nakladatelství mluveného slova.

Realizace muzikálu jako audioknihy je obecně cca 50 x levnější než divadelní inscenace a cca 100 x levnější než film, přesto je pro vydavatele audioknih příliš drahá, při obvyklém způsobu prodeje by byla ztrátová.

Projekt se tím ocitá ve finančním vakuu, ačkoli se prostřednictvím CD může dostat k mnohem většímu množství posluchačů, než divadelní představení. Vstupenky do divadla se často pohybují až kolem 1.000 korun. Pokud nás podpoříte částkou pouhých 150 korun, uslyšíte nový muzikál jako první, pošleme Vám link ke stažení, nebo za 250 korun CD poštou. To se přece vyplatí, krom nabídky mnoha dalších bonusů a především vědomí, že jste pro nás nepostradatelní, že pomáháte unikátní steampunkový muzikál realizovat a že nebýt vás, dílo by nevzniklo. U mikrofonů se m ohou setkat v naprosto unikátní kombinaci interpreti, jejichž spolupůsobení na divadelních prknech je takřka nepředstavitelné. Oslovili jsme špičkové herce a zpěváky, jen na ochutnávku, Vojta Dyk, Bára Poláková , Ivan Trojan, Josef Somr, Viktor Preiss,  Bára Hrzánová či Arnošt Goldflam, ale i další proslulí a vynikající hvězdy, které projevily zájem se našeho projektu účastnit.

Prosíme, pomozte.

Děkujeme za každý příspěvek.

Více peněz, více muziky. J

Vaši vděční tvůrci a producenti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)