Rychlebové (1931?)

Emil Synek. Rozhlasová hra.

Osoby a obsazení: Vilém Rychleba (Jaroslav Hurt), Helena, jeho žena (Helena Friedlová), Hana, jeho dcera (Jiřina Šejbalová), Eva Rotonová (Jarmila Kronbauerová), Holman (Bedřich Karen), Rinda (Vladimír Majer), reportér (Josef Vošalík), ohlašovatel (Vladimír Řepa), nosič (???).

Premiéra 1931 (?).

Lit.: Eliáš, M.: Jak se dělá činohra před mikrofonem. In Radiojournal 27/1931 (4. 7. 1931), s. 2 (článek o vysílání hry). – Cit.: „Měli tam gramofon. Dobře. Měli tam bombu se stlačeným vzduchem. Taky dobře. Konečně tam stálo jakési podium nebo lehátko, stálo na své nejužší straně, stálo tak, že se mu každý velkým obloukem vyhýbal, aby naň nespadlo. Nemohl jsem žádat vysvětlení té záhady, hra vyvrcholovala, herci četli o překot, slovo stíhalo slovo, věta větu, bez zastávky, bez oddechu – a teď to přišlo. (…) Nanejvýš dramatický okamžik: letadlo se řítí s nesmírné výše, katastrofa je nevyhnutelná. A? Otevřeli kohoutek u té zpropadené bomby a sykot vzduchu hrál padající letadlo. Konečně tragedie. Letadlo dopadlo a rotříštilo se. Teď opravdu mám strach to prozradit. Prostě: docela neurvale shodili to nebezpečné lehátko a odtud ten pekelný rámus. Bože, to se mi ulevilo! Tedy, tak se dělá hra pro radio.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)