Safari (2008)

Pavel Kohout. Překlad z němčiny Julek Neumann. Rozhlasová úprava Jelena Mašínová. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: Moderátorka (Bára Štěpánová), Herečka (Gabriela Vránová), Novinář (Pavel Rímský), Básník (Tomáš Pavelka), Kritik (Aleš Procházka), Ferdinand Vaněk (Jiří Ornest) a Dramatik (Jiří Štěpnička).

Natočeno 2008. Premiéra 18. 12. 2008 (ČRo 3 Vltava, 20:00 – 21:10 h.; 61 min.) v rámci cyklu V hlavní roli Ferdinand Vaněk. Repríza 31. 8. 2021 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Léto v undergroundu a Večerní drama.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Safari. In Týdeník Rozhlas, srpen 2021 (článek). – Cit.:  Opět se v cyklu Léto v undergroundu vracíme k cyklu tzv. vaňkovek, aktovek, jejichž hlavním hrdinou je alter ego Václava Havla Ferdinand Vaněk. Tentokrát si poslechneme hru z pera letošního devadesátníka Pavla Kohouta Safari (rozhlasová premiéra 2008). Jde o celkem třetí Kohoutovu “vaňkovku” (po Atestu a Marastu z počátku osmedesátých let), v níž autor zpracovává spíše své vlastní než Havlovy zážitky. Zatímco například v Atestu popisuje groteskní (ale hořce reálnou) situaci na kynologické stanici, kde mu (Kohoutovi – Vaňkovi) personál odmítá zapsat čistokrevného “českého chňápka” (pes rasově vyhovuje, majitel společensky nikoli), Safari popisuje jiný Kohoutův zážitek: rozhovor, který jako disident poskytl v rakouské televizi. Jeho Vaněk se ocitá mezi vídeňskou intelektuální elitou, která jej ovšem v rozhovoru okázale ignoruje: herečka Grünerová se zajímá o životní prostředí, ale o situaci disidenta Vaňka nic neví, dramatik Rotmann jej obviňuje z rozeštvávání socialistické jednoty, kritik Mürrisch vůbec neuznává, že by v socialistickém bloku existovala zakázaná literatura – a všichni dohromady komolí Vaňkovo jméno. Snad se mu podaří sdělit alespoň moderátorkou žádaný recept na švestkové knedlíky… Kohoutův životopisec Pavel Kosatík v postavičkách z televizního studia hříčky Safari rozpoznal levicového dramatika Petera Turriniho, herce Maxmiliana Schella či spisovatele Bernta Engelmanna.

Grotesku Safari napsal Pavel Kohout v roce 1985 a stala se poslední jeho dokončenou vaňkovkou (čtvrtou nedokončil, protože se mezitím “Vaněk” stal prezidentem Československa). Vychází z vlastních zkušeností emigranta, které postupně popsal jak v knize pamětí To byl můj život??, tak v románu Konec dlouhých prázdnin. Rozhlasovou inscenaci v roce 2008 pro cyklus V hlavní roli Ferdinand Vaněk natočila režisérka Hana Kofránková a v hlavních rolích se představili Bára Štěpánová, Gabriela Vránová, Pavel Rímský, Tomáš Pavelka, Aleš Procházka, Jiří Štěpnička a v roli Ferdinanda Vaňka Jiří Ornest.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)