Stará žena (2016)

Zdeněk Rotrekl. Rozhlasová hra. Režie Jan Novotný.

Účinkují Jana Hlaváčková, Vladimír Hauser, Miloš Černoušek, Petr Kronika, Lubomír Stárek, Jiří Valůšek, Jana Juránková, Bára Pokorná, Jožka Hynšt.

V úvodu hovoří doc. PhDr. Jaroslav Med, CSc., Dr.h.c.

Natočeno 2016. Premiéra 26. 3. 2016 (Rádio Proglas, 19:00 h.). K poslechu zde.

Lit.: Novotný, Jan: Zdeněk Rotrekl: Stará žena (rozhlasová hra). In web Rádio Proglas, 25. 3. 2016 (článek). – Cit.: Zdeněk Rotrekl: Stará žena (1968) – Vedoucí literárního a dramatického oddělení brněnského rozhlasu Karel Tachovský stačil ještě na rozhraní let 1968 a 1969, než byl v rámci tzv. normalizace zbaven svého zaměstnání, zadat několika brněnským spisovatelům (Janu Trefulkovi, Antonínu Přidalovi, Ludvíku Kunderovi, Věře Hofmanové – Květě Legátové, Romanu Rážovi, Zdeňku Rotreklovi) krátký text k volnému zpracování ve formě rozhlasové hry. Jednalo se o smyšlené hlášení celostátního policejního pátrání po zmizelé ženě. Autor na toto téma napsal hru Stará žena, realizována však nebyla.

Na Proglasu přinášíme vůbec první zvukovou podobu rozhlasové hry Zdeňka Rotrekla Stará žena. V roli Babičky uslyšíte Janu Hlaváčkovou (na snímku). Dále hrají Vladimír Hauser, Miloš Černoušek, Petr Kronika, Lubomír Stárek, Jiří M. Valůšek, Bára Pokorná a Jožka Hynšt. Rozhlasové nastudování připravil a režii měl Jan Novotný.

Adaptaci otevře zvukový program, ve kterém o Zdeňku Rotreklovi hovoří Doc. PhDr. Jaroslav Med, CSc., Dr.h.c.

Zdeněk Rotrekl (1. října 1920 – 9. června 2013) – Básník, prozaik, publicista, literární historik, autor televizních a rozhlasových scénářů. Jeho tvorba se vyznačuje jednoznačnou křesťanskou orientací a zakotvením v jasném hodnotovém řádu.

V procesu s brněnskými vysokoškoláky následně odsouzen k trestu smrti. Rozsudek změněn na doživotní uvěznění. Vězněn na Borech, v Leopoldově. Pracovně nasazen v uranových dolech v Bytízu.

Propuštěn v květnu 1962, s desetiletou podmínkou. Plně rehabilitován v roce 1968.

V období normalizace se podílí na mnoha disidentských aktivitách, vydává samizdatové publikace.Po roce 1990 vydává jeho kompletní literární dílo brněnské nakladatelství Atlantis. Získává celou řadu literárních ocenění (mj. Státní cena za literaturu, cena Jana Zahradníčka, Řád T. G. Masaryka).

V souvislosti se Zdeňkem Rotreklem hovoří mladší pamětníci především o mravně integrální a vzdělané bytosti, která měla naprosto zásadní přínos pro českou kulturu 20. století. Je velká škoda, že Zdeněk Rotrekl již nestihl dokončit své memoáry nazvané Hnízda ze stromu, který odchází, z nichž se dochovaly pouze části.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)