Minutae Carolinae – První rande (2016)

Petr Hudský. Minutová hra. Zvukový mistr Dominik Budil. Zvuková spolupráce Ladislav Železný. Produkce Radka Tučková. Odborná spolupráce na pořadu Jaroslav Čechura. Dramaturgie Kateřina Rathouská. Režie Aleš Vrzák.

Osoby a obsazení: Karel (Igor Bareš) a Eliška Pomořanská (Klára Suchá).

Natočeno v roce 2016. Premiéra 15. 5. 2016 (ČRo 3 Vltava, 17:40 h.; 3 min.) k 700. výročí narození Karla IV. Repríza 30. 11. 2016 (ČRo 3 Vltava, 17:40 h). K poslechu zde.

Text hry:

1363, Eliška vchází do komnaty, kde na ni čeká Karel IV.

Karel: (přívětivě)Tak tady je moje nevěsta

Eliška: (nesměle) Vaše Císařská milosti…

Karel: Císařská Milost – to budete brzy i vy, Eliško. Jste půvabná… a vypadá to, že máte sílu. Určitě budete mít spoustu silných a zdravých dětí.

Eliška: Taky doufám.

Karel: Moje poslední žena, Anička Svídnická, umřela při porodu.

Eliška: Slyšela jsem, je mi to líto.

Karel: Anička Falcká zase spadla z koně. Víte, co je zvláštní?

Eliška: Ne.

Karel: Oběma bylo dvacet tři. Ale nebojte se, má drahá, všechny mé ženy neumírají tak brzy, Blanka se dožila třiceti dvou.

Eliška: To se mi ulevilo.

Karel: (smutně)Oslavili jsme stříbrnou svatbu a pak mi umřela. (vzpomíná) Ale svatební obřad byl krásný, bylo nám už sedm! (krátká pauza) Ale copak, Eliško, jste taková nejistá, snad se mě nebojíte?

Eliška: Ne, ale přiznám se, že mě vaše nabídka hodně zaskočila… tedy celou naši rodinu to zaskočilo… tatínek přece…

Karel: (nenechá ji domluvit)Ano, ano, váš tatínek o mně asi v poslední době nemluvil hezky, předpokládám, že ani váš dědeček Kazimír, polský král… ale to se změní. Příbuzní přeci mezi sebou nebudou válčit.

Eliška:
To jistě ne…

Karel: Tu protilucemburskou koalici zrušíme a všichni budou spokojeni. Tedy, skoro všichni, Habsburkům se to asi líbit nebude, ale myslím, že s Rudolfem se časem taky nějak dohodneme.

Eliška: Určitě, Císařská Milosti…

Karel: Říkejte mi Karle… a pojďte sem ke mně… Páni, vy máte stisk…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)