Magdalena Dobromila (2016, 2017)

29496624_832620603588129_878151741714407_nVendula Borůvková. Komorní rozhlasová hra, která představuje českou buditelku, známou díky slavné knize receptů, jako emancipovanou ženu a starostlivou matku. Dramaturgie Hana Hložková. Hudba Mario Buzzi. Režie Lukáš Kopecký.

Osoby a obsazení: Magdalena Dobromila Rettigová (Simona Peková), Jindřiška Milina Rettigová, její dcera (Tereza Novotná), Josef Ondřej Liboslav Rettig, její syn (Jan Grundman), Eliška, její žačka (Magdaléna Tkačíková).

Nastudoval ČRo Brno v roce 2016. Premiéra 13. 9. 2016 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.; 65 min.) v cyklu Hry nové generace. Repríza 3. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.); 18. 2. 2023 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Vydala Radiotéka v roce 2017 (MP3).

Pozn.: Simona Peková získala 2. místo v soutěži Neviditelný herec 2017 – Nejlepší herečka.

Lit.: anonym: Doporučujeme! Mezi kuchyní a operou. In 100+1 Historie, duben 2018 (článek).

Lit.: Hložková, Hana:  Vendula Borůvková: Magdalena Dobromila. In web ČRo 3 Vltava, září 2016 (článek). – Cit.:  Původní rozhlasová hra Venduly Borůvkové byla napsána pro divu brněnských jevišť Simonu Pekovou. Přestože je z názvu patrné, že je hlavní postavou hry spisovatelka Magdalena Dobromila Rettigová, její kuchařské kariéře, se kterou je nejčastěji spojována, se hra věnuje nejméně. Drama spočívá v konfliktu stárnoucí národní buditelky a její úspěšné dcery Jindřišky Miliny, která se stala operní primadonou v Mnichově.

   Kromě toho, že Milina žije jen zpěvem a málokdy přijede za rodiči do Litomyšle, tak své matce po létech českého vzdělávání píše dopisy německy, což Magdalena považuje za svoji rodičovskou prohru. Druhé ze třech dětí, které se dožilo dospělého věku, syn Josef, na úkor osobního života zůstal nablízku rodičům, což jí dělá také starost. Rettigová se však nepitvá úzkostlivě v osobních problémech, nemá na to čas. Musí se věnovat kurzům pro měšťanské dcerky. A příprava je to všestranná – od vaření a hospodaření, přes znalosti české literatury až po rady pro harmonické manželské soužití. Magdalena Dobromila je totiž neobyčejně odhodlaná, chytrá a společensky činorodá žena.

Ačkoliv autorka prostudovala množství historických pramenů a pracuje s věrohodnými fakty, dramatické situace jsou fiktivní. Prostřednictvím emancipované ženy, která bývá neprávem spojována pouze se slavnou „Domácí kuchařkou“, se ocitneme ve světě konvencí, snah o jejich překonání, ale také mezi odlišnými tužbami žen a mužů. Borůvková říká: „Je to hra o vztazích v rodině a také o manželství, protože Magdalena kdysi prohlásila, že kdyby věděla, co ji po svatbě čeká, tak by ‚radši ze skály do propasti skočila,‛ protože ‚je lepší si naráz zlámat vaz, než si nechat pomalu, den za dnem, vrážet do těla špendlíky.‛ A to měla muže relativně uznalého, který její neutuchající obrozenecký aktivismus dost podporoval.“ Jelikož má hra výraznou genderovou linku, titulní postava není pouze postavou historickou. Problémy, se kterými se posluchači svěřuje, k němu velmi intenzivně promlouvají i přes stosedmdesát let vzdálený časový odstup.

Inscenace vychází z herecky expresivního temperamentu Simony Pekové, kterému se postaví o generaci mladší, nadaní kolegové. Hudba byla komponována tak, že se historizující operní odkazy střídají s elektronickým ambientem a zvukovou koláží, jež lze s nadsázkou označit jako „kuchyňský industriál“.

Vendula Borůvková (1977) vystudovala Střední knihovnickou školu v Brně a poté činoherní dramaturgii na divadelní fakultě JAMU. Jako dramaturgyně spolupracovala s různými scénami a vytvořila několik dramatizací (Zánik samoty Berhof, Kytice, Podzemníci). Napsala monodrama Modelka XXL, aktovku Měl jsi na to!, je spoluautorkou her Palach 69-06 (s Martinem Františákem) a Carla del Ponte (se Simonou Polanskou). S Českým rozhlasem spolupracuje od roku 2012. Kromě minutové hry Voucher, byly natočeny její pohádkové hry s písněmi Medvěd Čokoláda a Dobrodružství ve starém domě. V roce 2014 jí vyšla dobrodružná kniha pro mládež Annie a berlepsové. Pracuje jako šéfredaktorka časopisu 100+1 historie.

Lit.: Kopecký, Lukáš: AVISO: HRA O RETTIGOVÉ. In web Backstage Lukáš Kopecký, 11. 9. 2016 (článek). – Cit.: Nenechte si ujít premiéru rozhlasové inscenace Magdalena Dobromila. Je to komorní drama o manželství, rodičovství a zhrzených nadějích, ve kterém autorka Vendula Borůvková představuje českou buditelku, známou díky slavné knize receptů, jako emancipovanou ženu a starostlivou matku. Jelikož má hra výraznou genderovou linku, titulní postava není pouze postavou historickou. Problémy, se kterými se posluchači svěřuje, k němu velmi intenzivně promlouvají i přes stosedmdesát let vzdálený časový odstup. Hra byla napsána pro divu brněnských jevišť Simonu Pekovou. V dalších rolích se představí Tereza Novotná, Jan Grundman a Magdaléna Tkačíková.
„Kdyby mně dnes bylo znovu dvacet a věděla bych, co mě čeká a o čem to všechno je, tak bych radši ze skály do propasti skočila, než abych svolila ke svatbě. To je lepší si naráz zlámat vaz, než si nechat pomalu, den za dnem, vrážet do těla špendlíky.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)