Kamínek z lásky (1982)

Alena Riegerová. Pohádka. Hudba Stanislav Chudoba, řídí Libor Mathauser. Zvukové efekty Dana Stuchlíková. Zvuk Miloš Kot a Karel Nedorost. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Miroslav Šváb.

Osoby a obsazení: vládce Bukové hory (Martin Růžek), rusalka Izerína (Dana Medřická), Adam (Jan Čenský), Šimonka (Jarmila Švehlová), pán (Ilja Prachař).

Natočeno 1982 (37 min.). Obnovená premiéra 10. 7. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h) k 70. výročí nedělní rozhlasové pohádky. Repríza 13. 4. 2024 (ČRo Pohoda, 12:00 h.; 21:00 h.).

Lit.: anonym: Alena Riegerová: Kamínek z lásky. In web ČRo 2 Praha, červenec 2016 (anotace). – Cit.: Když je měsíc v úplňku, rozkvétá na horách mech moudřínek. Myšlenky po něm mládnou, zmoudří rusalky i lidi. Jizerská víla Izerína a vládce hor Bukovec vzpomínají na staré dobré časy a vypráví při tom příběh brusiče Adama.  Ten by chtěl vybrousit krásný kámen a dát ho Šimonce z lásky. Proto v horách sebral rubínovou létavici blýskavici, drahý kámen, který teď chybí vládci hor. Adam je na sebe pyšný a má radost. Brzy však pozná, že pravý rubín na krku chudé pasačky nemusí nutně znamenat štěstí. V pohádce o tom, co dokáže způsobit mamon a lidská závist si zahrála i vždy skvělá Dana Medřická.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Osoby a obsazení:
vládce Bukové hory (Martin Růžek), rusalka Izerína (Dana Medřická), Adam (Jan Čenský), Šimonka (Jarmila Švehlová), pán (Ilja Prachař)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)