Čarovná píšťalka (1974)

Vojtěch Martínek. Pohádka o napravených lenoších. Dramatizace Helena Sýkorová.  Hudba Jan Zdeněk Bartoš.  Zvukové efekty Jaroslav Synák a Václav Vondráček. Zvuk Jaroslava Eliášková. Dramaturgie Helena Sýkorová. Redaktor Eva Košlerová. Režie Ladislav Rybišar.

Osoby a obsazení: vypravěč (František Hanus), babička (Jaroslava Drmlová), král (Svatopluk Beneš), princezna Amálka (Jana Drbohlavová), Bětuška (Jaroslava Pokorná). Dále účinkují Jaromír Šnajdr, Václav Knop, Ladislav Trojan, Jaroslav Pešice, Ladislav Brothánek a František Pokorný.

Natočeno 1974 (33 min.). Obnovená premiéra 17. 7. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h) k 70. výročí nedělní rozhlasové pohádky. Repríza 6. 8. 2022 (ČRo Rádio Pohoda, 12:00 h.; 21:00 h.).

Lit.: anonym: Helena Sýkorová: Čarovná píšťalka. In web ČRo 2 Praha, červenec 2016 (článek). – Cit.:  Ondra, Vojta a Jura byli lenoši, že jim daleko široko nebylo rovno. Jednoho dne se hospodář rozzlobil a vyhnal své syny do světa. Všichni tři postupně na cestě potkali babku a došli k zámku, kde slibovali královskou odměnu tomu, kdo zvládne pást stádo královských zajíců a žádný se mu neztratí.

Nejstarší Ondra, ani mladší Vojta neuhlídali a za svou službu tak dostali 25 ran holí. To proto, že se nezachovali pěkně ke stařence, která je cestou k zámku žádala o pomoc. Nejmladší Jura měl dobré srdce a pod čepicí filipa. Proto získal nejen kouzelnou píšťalku, ale taky se dokázal vyhnout lstivým úkladům komorné Bětky, princezny Amálky a dokonce samotného krále.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Osoby a obsazení:
vypravěč (František Hanus
babička (Jaroslava Drmlová)
král (Svatopluk Beneš)
princezna Amálka (Jana Drbohlavová)
Bětuška (Jaroslava Pokorná)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)