O sportovním duchu (1980)

Alena Riegerová. Pohádka. Hudba Zdeněk Kalhous, řídí autor. Zpívá Ladislav Gerendáš a sbor. Zvuk Mirka Rychlá. Záznam a střih Slávka Čápová. Zvukové efekty Iva Valentová a Artur Šviha. Asistentka režie Eva Žižková. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: kouzelný staříček (František Filipovský), duch Buďfit (Josef Abrhám), Janko, sportovní komentátor (Andrej Hryc), Přemysl Šafář, sportovní komentátor (František Hanus), Andulka Duli Šafářová, krasobruslařka, jeho dcera (Sylva Sequensová), Slávek Pukrle, hokejový útočník (Zdeněk Žák), duch Fanoušek (Jaroslav Kepka), duch Fanánek (Petr Pospíchal), první hlas z ampliónu (Jan Faltýnek), druhý hlas z ampliónu (Inka Šecová), první fanoušek (Vladimír Bičík), druhý fanoušek (Ferdinand Krůta), třetí fanoušek (Jan Kotva), první fanynka (Dagmar Weinlichová), druhá fanynka (Jindra Kvardová), třetí fanynka (Eva Žižková), první divák (Luboš Hloušek), druhý divák (Ladislav Kovařík), třetí divák (Artur Šviha).

Natočeno 1980. Premiéra 1. 2. 1981 (Praha, 13:03 h.; 47 min.) v cyklu Pohádka pro děti. Obnovená premiéra 7. 8. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 47 min.) k 70. výročí nedělní rozhlasové pohádky.

Lit.: anonym: Alena Riegerová: O sportovním duchu. In web ČRo 2 Praha, srpen 2016 (anotace). -Cit.: Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se! Takové je základní poselství pohádky, která zazní při příležitosti konání letních olympijských her v Riu de Janeiru a samozřejmě taky v rámci oslav 70. výročí vysílání první rozhlasové pohádky.

V jednom „ledovém království“ odjakživa vládne jen sportovní duch. Kluci na ledě střílejí branky, jako když bičem mrská, a i rozhlasoví reportéři tam mají své důležité místo. Právě komentují zápas mužstva SK Bivoj Praha s TJ Ctirad Brno, v němž září skvělý útočník Slávek Pukrle. Touží po něm princezna Dulinka, která ale bohužel neoplývá velkými sportovními výkony. Není divu, že je smutná. Pokud nedosáhne nějakého sportovního rekordu, Slávek o ni nebude mít zájem. Jejich vztahu teď může pomoci jen duch jménem Buďfit, který se skrývá v zázračné limonádě kouzelného staříčka.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)