Záhada Boscombského údolí (2016)

Sir Arthur Conan Doyle. Jednoho rána jsme seděli s manželkou u snídaně, když náhle služebná přinesla telegram. Byl od Sherlocka Holmese… Povídka. Překlad Zora Wolfová. Připravila Eva Lenartová. Režie Simona Niytrayová.

Osoby a obsazení: Holmes (Jan Fišar), dr. Watson (David Viktora), komisař Lestrade (Vladimír Polák), koroner (Tomáš Jirman), Turner (Pavel Cisovský), Turnerová (Pavla Gajdošíková) a McCartney (Robert Finta).

Připravila Ostrava v roce 2016. Premiéra 10. 9. 2016 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.). Repríza 31. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 22:00 h); ; 30. 12. 2018 v cyklu Rozhlasové listování (ČRo Ostrava).

Lit.: anonym: A. C. Doyle: Záhada Boscombského údolí. In web ČRo 2 Praha, září 2016 (článek). – Cit.: Lehce asociální, leč vysoce inteligentní Holmes potřebuje publikum, ale vystačí si s doktorem Watsonem, který je tím lidštějším ze dvou slavných Londýňanů.

V Boscombském údolí byl spáchán zločin. Vrah Scotland Yardu uniká, a tak je namísto povolán Sherlock Holmes. Vy samozřejmě víte, že Holmes vraha vypátrá, a tak se třeba bavte způsobem, jakým se sebejistý detektiv blíží ke svému vítěznému cíli.

Tato povídka nepatří mezi nejslavnější texty Arthura Conana Doylea. Těží spíš z dříve nabyté slávy spisovatele i jeho hrdiny. Doyle tady méně pracuje s napětím a více s požitkem ze samotného vyprávění příběhu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)