De isoleerkamer (Samotka, 1972)

Karol Sidon. Překlad Hans Krijt. Technická spolupráce Frans. Režie Hermann Niels.

Účinkují Robert Van der Veken, Gerard Vermeersch a Geert Lunskens.

Natočeno v BRT (Holandsko) v roce 1972. Premiéra 4. 3. 1972 (24 min.).

Natočena také jiná verze pro NCRV ve stejném překladu.

Pozn.: In een ziekenhuiskamer liggen drie mannen. Het snurken van één van hen veroorzaakt problemen. (anotace)

Rozhlasová hra Samotka je druhým dílem trilogie o smrti. Trilogie se skládá z her Cyril (1966; SRN 1967), Samotka (SRN 1967) a Dvojí zákon (1968). Rozhlasová hra Samotka byla v Českém rozhlasu natočena v roce 1968 a posléze smazána.

Z německé synopse: In einem Krankenzimmer liegen drei Patienten, die, angesichts des Todes auf ihren nackten Selbsterhaltungstrieb reduziert, anerzogene Rücksichtnahme und Höflichkeit abgelegt haben. Ein Trugbild ist die „Schönheit des schwachen Herzens“, eine Fiktion die Läuterung durch Leiden. Es entspricht seiner Natur, daß der kranke Mensch viel eher zur Bestie wird, die lauernd wartet und auch aktiv daran mitwirkt, selbst bei dem Tod eines anderen noch kleine Vorteile zu verbuchen. Was hier geschieht, ist bei Licht besehen Vorbereitung oder Anstiftung zum Mord, zu einer Tat indes, die sich dem Zugriff des Gesetzes entzieht.

Lit.: anonym: De isoleerkamer. Versie van de NCVR. In web Hoorspelen, b.d. (článek). – Cit.:  Een jonge man blikt terug op zijn verblijf in een ziekenhuis. Hij ligt in een kamer samen met een oude man en een ingenieur die de beide mannen stoort met zijn gesnurk. De jonge en de oude man willen ‚s nachts het gesnurk opnemen om het dan aan de dokter te laten horen zodat de ingenieur overgebracht wordt naar de isoleerkamer.

De ingenieur heeft aangegeven bang te zijn om alleen in de isoleerkamer te liggen. Wanneer de oude man met de uitvoering van het plan niet wil wachten tot de nacht, maakt de jonge man bezwaar. De jonge man is bang dat zijn oogoperatie niet gelukt zal zijn en hij blind zal blijken als het plan uitgevoerd wordt voordat de dokter het verband van zijn ogen gehaald heeft.

De oude man beticht de jongere van lafheid, neemt het gesnurk op en laat het meteen aan de dokter horen wanneer deze arriveert. De dokter gaat er niet op in, hij haalt eerst het verband van de ogen van de nerveuze jonge man. De jonge man kan zien, de ingenieur blijkt al overleden bij binnenkomst van de dokter. Zijn laffe gedrag blijft, nadat hij het ziekenhuis heeft verlaten, aan de jonge man knagen.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)