Klopsignalen (Znamení klepáním, 1973)

Heinrich Böll. Rozhlasová hra. Překlad Michel van der Plas. Režie Herman Niels.

Osoby a obsazení: muž (Jos Joos), žena (Marga Neirynck), kněz (Jérôme Reehuis), Julius (Geert Lunskens), soudce (Joris Collet).

Nastudovalo BRT v roce 1973. Premiéra 22. 4. 1973 (27 min.).

Pozn.: Existuje také verze z roku 1982.

Lit.: anonym: Klopsignalen. Versie uit 1973. In web Hoorspelen, b.d. (anotace + ukázka k poslechu). – Cit.: Op de vooravond van de eerste communie van zijn oudste dochtertje wordt de herinnering aan een gebeurtenis uit het verleden in de vader zo levendig, dat zij tot een obsessie uitgroeit. Hij zat toen in de gevangenis. In de cel rechts van de zijne zat de terdoodveroordeelde Julius, in de cel links van hem een gevangengenomen priester.

Hijzelf bracht, door middel van klopsignalen op de celmuren, de vragen van Julius aan de priester, en de antwoorden van de priester over. Julius wou zich bekeren. De priester leerde hem, via de klopsignalen, de gebeden. Op een dag werd Julius in de douchezaal van de gevangenis door de priester gedoopt. De man was getuige. Hij dekte de priester met zijn rug, terwijl die de woorden sprak.

Met binnengesmokkeld meel en een eveneens binnengesmokkeld strijkijzer bakte Julius kleine hosties in zijn cel. Die werden dan tijdens de wandeling op de binnenplaats van de gevangenis clandestien doorgegeven. De dag voor Julius zijn eerste communie zou doen, werd hij gefusilleerd.

Dit alles speelde zicht tijdens de oorlogsjaren af. Ze hadden de man in de gevangenis gestopt omdat hij door een buurman verklikt werd. Zijn misdaad had erin bestaan een Pool, die zijn huis voorbijkwam, een stuk brood en een paar sigaretten in de hand te stoppen. En zulke daden waren verboden.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)