Lunovis (1971)

Bohumila Grögerová a Josef Hiršal. Rozhlasová koláž. Montáž reakcí světového tisku na přistání člověka na Měsíci. Režie Raoul Wolfgang Schnell.

Účinkují Rudolf Jürgen Bartsch, Ludwig Thiesen, Hanns Ernst Jäger, Elisabeth Opitz, Robert Seibert, Christoph Quest, Manfred Heidmann, Hans-Peter Thielen, Hanns Dieter Hüsch, Bodo Primus, Alwin Joachim Meyer, Matthias Ponnier, Thomas Maguire, Larry Wayne, Bernard Whitefield, John Fish, Willy Mauhs, Bernhard Murer, David Potter a Anton Strnad.

Nastudoval WDR/BR v roce 1971. Premiéra 28. 9. 1971 (24 min.).

Pozn.: Znovu uvedeno v říjnu 2016 v rámci pořadu Experimentální rozhlasová tvorba #3.

Česká verze

Pozn.: Im Mittelpunkt dieses Hörspiels steht ein einziges Motiv: der Mond. Er hat zu allen Zeiten eine faszinierende Wirkung auf den menschlichen Geist ausgeübt und seit Jahrtausenden Religionsschöpfer, Astrologen, Astronomen, Utopisten und Poeten aller Spielarten angeregt. Das Hörspiel beginnt nach einleitenden Versen mit den lakonischen Angaben des Astronauten Aldrin beim Landemanöver mit der Mondfähre. Die Banalität der Manöver steht in desillusionierendem Widerspruch zu allen Vorstellungen von diesem säkularen Ereignis. Stärker als die Realität dieses Ereignisses erweisen sich die Gedanken an die Zustände auf dieser Erde, noch stärker aber das mit der abendländischen Kultur gewachsene und tiefverwurzelte poetische Sinnbild des Mondes. Träume, Reflexionen, poetische Reminiszenzen quellen hervor und drängen die nüchternen technischen Angaben an die Ränder des stereofonen Raumes.  (anotace)

Lit.: anonym: Experimentální rozhlasová tvorba #3. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2016 (anotace). – Cit.: Lunovis – hra Josefa Hiršala a Bohumily Grögerové v původní verzi z roku 1970, kterou zpracoval Západoněmecký rozhlas. Na rozdíl od pozdější české verze kombinuje tato hra více jazyků a důmyslně využívá možností stereofonie. Uvádí liberecký germanista Pavel Novotný.

Lit.: anonym (= Novotný, Pavel?): Rozhlasové hry Bohumily Grögerové a Josefa Hiršala. In web Setiny.cz, 2021 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: (…)  Od konce šedesátých let se začali oba autoři věnovat žánru rozhlasové hry, zpočátku v propojení se západoněmeckou rozhlasovou produkcí. Vedle toho sepsali řadu kratičkých, auditivně nikdy nezpracovaných minutových her pro rozhlasové soutěže ARD a RIAS Berlín, Hiršal též natočil několik textů v roce 1969 v Německu do pořadu Prager Studio při WDR. V případě rozhlasových her je bezpochyby namístě na prvním místě uvést Bohumilu Grögerovou: z šesti experimentálních rozhlasových kompozic, které vznikly v rozmezí od konce šedesátých let do počátku let devadesátých, napsala Grögerová tři samostatně, někdy i v německé a české verzi, ostatní hry vznikaly ve spolupráci s Hiršalem.

Čistě pro západoněmeckou produkci byly napsány hry Lunovis (Grögerová, Hiršal, WDR 1971), Zweiäugiges Wortspiel (Slovní hra o dvou očích, Grögerová, SR/BR 1971) a Faust im Stimmenwald (Faust v lese hlasů, Grögerová, Hiršal, 1971–1972). První dvě hry se v Německu ještě dočkaly precizního zpracování od předních rozhlasových režisérů, třetí hra, literární montáž o Faustovi, již uvedena nebyla, neboť tvůrčí kontakty byly zcela zpřetrhány. Během normalizačního temna se Josef Hiršal žánru rozhlasové hry věnovat přestal, Grögerová se však nedala odradit a s disciplínou sobě vlastní psala takzvaně do šuplíku, a to poměrně intenzivně. Zweiäugiges Wortspiel načrtla v české podobě a rozepsala další rozhlasové kusy: Už jenom dýchat… aneb Dum spero, spiro (1975), která opět existuje jak v české, tak i německé podobě, dále první verzi hry Dokud se nade mnou nezavře voda (1975), která svým faustovským tématem volně navazuje na hru Faust im Stimmenwald. Hru Lunovis později, již po roce 1989, rozvinula společně s Josefem Hiršalem do nové a vlastně zcela autonomní české verze. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)