V záhrade papierových drakov (V zahradě papírových draků, 2016)

Jana Bodnárová. Rozhlasová hra pro děti a mládež. Produkce Silvia Lukáčová. Hudební dramaturgie Katarína Bielčiková. Mistr zvuku Stanislav Kaclík. Dramaturgie Beata Panáková. Režie Milena Lukáčová.

Osoby a obsazení: Sára (Veronika Horváthová), babička (Eva Matejková), fotograf (Vladimír Kobielsky), máma (Jana Hubinská), otec (Laco Kerata) a vypravěč (Ivan Romančík).

Nastudoval Rozhlas a televízia Slovenska v roce 2016. Premiéra 3. 12. 2016 (Rádio Devín, 13:00 h.; 37 min.). Repríza 2. 12. 2017 (Rádio Devín, 13:04 h.); 18. 4. 2018 (Rádio Devín, 21:30 h.); 20. 5. 2023 (SRo Rádio Devín, 13:00 h.).

Pozn.: Všestranná umelkyňa, prozaička, poetka, dramatička a scenáristka Jana Bodnárová napísala pre Slovenský rozhlas hru pre deti, ktorá je venovaná predovšetkým násťročným, no jej mnohovrstvová a sofistikovaná umelecká výpoveď môže rovnako osloviť dospelých, zrelých poslucháčov. Na prvý pohľad – či počutie – ide o epizódu zo života súčasnej trinásťročnej slečny, hladko sa pohybujúcej v bežnom mestskom, rodinnom, školskom prostredí. Dej jedného jesenného dňa, ktorý prináša dve dramatické udalosti, je priestorom pre úvahu o základných hodnotách našich životov, ako je sebaúcta, empatia, rodinné putá, tradície, múdrosť, talent. A v tom je práve majstrovstvo autorky Jany Bodnárovej. Ako vždy, prihovára sa poslucháčom paralelne v tematickej aj v problémovej vrstve, ktoré komponuje ako farebný obraz. Ideová a imaginatívna stránka prirodzene splývajú a ako kúzlom vťahujú poslucháča do príbehu. Pôsobivosť diela umocňuje rozhlasová realizácia. (anotace SRo)

Lit.: anonym: Rozhlasové hry na víkend. Rozhlasové hry. In web Rádio Devín, 24. 11. 2017 (článek). – Cit.: Literárne a dramatické Rádio Devín prináša kvalitné a obľúbené archívne rozhlasové hry. Opäť si môžete vypočuť poklady z nášho rozhlasového archívu. Prvý decembrový víkend sme pre poslucháčov pripravili: (…)

Sobota 13:04 – Jana Bodnárová: V záhrade papierových drakov

Všestranná umelkyňa, prozaička, poetka, dramatička a scenáristka Jana Bodnárová napísala pre Slovenský rozhlas hru pre deti, ktorá je venovaná predovšetkým násťročným, no jej mnohovrstvová a sofistikovaná umelecká výpoveď môže rovnako osloviť dospelých, zrelých poslucháčov. Na prvý pohľad – či počutie – ide o epizódu zo života súčasnej trinásťročnej slečny, hladko sa pohybujúcej v bežnom mestskom, rodinnom, školskom prostredí. Dej jedného jesenného dňa, ktorý prináša dve dramatické udalosti, je priestorom pre úvahu o základných hodnotách našich životov, ako je sebaúcta, empatia, rodinné putá, tradície, múdrosť, talent. Hra sa prihovára poslucháčom paralelne v tematickej aj v problémovej vrstve, ktoré komponuje ako farebný obraz. Ideová a imaginatívna stránka prirodzene splývajú a ako kúzlom vťahujú poslucháča do príbehu. Pôsobivosť diela umocňuje rozhlasová realizácia. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)