Deštník, únos a Petrolejový princ (2016)

Jiří Kamen. Rozhlasová hra o abiturientském večírku. Hudba Jiří Žižka. Dramaturgie Martin Velíšek. Režie Miroslav Buriánek.

Osoby a obsazení: Josef (Igor Bareš), Jaroslav (Pavel Kikinčuk), ženské hlasy (Eva Koutová-Willigová a Tamara Salcmanová), mužské hlasy (Miroslav Buriánek a Jindřich Kout).

Nastudovala Plzeň v roce 2016. Premiéra 12. 1. 2017 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 22 min) v cyklu Hra pro tento večer společně s reprízou hry Slyšel jsem anděla.

Lit.: anonym: Jiří Kamen: Deštník, únos a Petrolejový princ. In web ČRo 3 Vltava, leden 2017 (článek) – Cit.: Stanice Vltava v premiéře uvede rozhlasovou hru Jiřího Kamena Deštník, únos Petrolejový princ, napsanou pro dva mužské hlasy. Příběh se odehrává na abiturientském večírku stárnoucích spolužáků. Rozjařená společnost se rozejde s příslibem opětovného setkání. Ještě se zdrží dřívější rivalové, Josef a Jaroslav. Oba mají pošramocené životy. Animozity přetrvávají, traumata minulosti utvářejí a navigují lidský osud.

Jiří Kamen se Deštníkem přimyká k estetice absurdního dramatu. Hru lze přiřadit k Sartrově jednoaktovce S vyloučením veřejnosti nebo k Pinterově grotesknímu dramatu Nádraží Victoria. Zobrazování světa tak, aby byly zdůrazněny jeho absurdní a groteskní aspekty, je založeno na rafinovanější, vrstevnatější a hlubší propracovanosti dramatické stavby, kde antipsychologismus je kánonem stejně jako likvidace dramatického příběhu v tradičním smyslu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)