Mrtvá kočka (1992)

Karel Michal. Dramatizace povídky z knihy „Bubáci pro všední den“. Připravili Lída Engelová a Miloš Novotný. Hudba Zdeněk Šikola. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Miloš Novotný.

Osoby a obsazení: ženský hlas (Jana Synková), žurnalista (Boris Rösner), kočka (Blanka Bohdanová), Mudr. Maršálek (Radim Vašinka), Prouzová (Luba Skořepová), Prouza (Jaroslav Moučka), příslušník (Martin Zounar), farář (Ota Sklenčka), Láma (Ivan Řezáč), představený (Radovan Lukavský) a hlasatelka v rádiu (Hana Brothánková).

Natočeno 1992. Repríza 6. a 7. 2. 2017 (ČRo, 22.00 hod.; odvysíláno rozdělené na 2 nahrávky o délce cca 20 min.) v cyklu Divadlo pro vaše uši; 28. 8. 2022 (ČRo 3 Vltava, 15:46 h.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Lit.: Venclová, Renata: Karel Michal: Kokeš, Silná osobnost, Mrtvá kočka. Povídky ve skvělém hereckém obsazení. In web ČRo 3 Vltava, 28. srpen 2022 (článek). – Cit.: Vědecký komunismus občany socialistických společností učil, že nic mimo materiální svět neexistuje. Proto jsou hrdinové povídek Bubáci pro všední den (1961) českého spisovatele, scénáristy a humoristy Karla Michala opravdu překvapení, když do jejich životů vpadnou nadpřirozené jevy nebo kouzelné bytosti.  (..)

Socialistická morálka se otřásá v základech tváří v tvář nabídce na bezúplatnou nájemnou vraždu na přání (Kokeš), či možnosti proměnit se z utiskovaného účetního v dravou šelmu (Silná osobnost). A jak se slučuje s učením marxismu existence mluvícího zvířete, které je mrtvé desítky, možná i stovky let (Mrtvá kočka)?

Soubor povídek Bubáci pro všední den se krátce po svém vydání v roce 1961 stal dobovým bestsellerem a dodnes zůstává nejznámější knihou Karla Michala. Její popularitu ještě posílila výtečná filmová adaptace povídky Jak Pupenec ke štěstí přišel, podle které napsal Karel Michal scénář ke komedii Bílá paní (1965) pro režiséra Zdeňka Podskalského.

Na začátku devadesátých let si Lída Engelová a Miloš Novotný vybrali ze sbírky tři povídky k dramatizaci. Vznikl tak cyklus krátkých rozhlasových her, ve kterých si zahráli například Petr Nárožný, Jiří Lábus, Boris Rösner či Blanka Bohdanová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)