Síla slova (2009)

Jiří Hubička. Kriminální příběh z prostředí soukromého rádia. Dramaturgie Jitka Škápíková. Režie Petr Mančal.

Osoby a obsazení: poručík Vláčil (Jiří Ornest), rotný Králíčková (Jana Stryková),  moderátor (Jiří Dvořák), náčelník Václav (Petr Kostka), Doucha (Daniel Šváb), Pázler (Pavel Soukup), barman Wang (Ming-tang Qin). Dále účinkují Tereza Bebarová, Tomáš Karger, Igor Bareš, Dana Černá, Petr Pelzer, Lucie Roznětínská, Lucie Trmíková, Simona Vrbická-Koptová, Jitka Sedláčková a Michal Pavlata.

Natočeno únor 2009. Premiéra 5. 4. 2009. Repríza 30. 8. 2009 (ČRo 2 Praha, 20:05 h.), 22. 3. 2015 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.; 61 min); 10. 11. 2019 (ČRo 2 Praha, 20:05 h.); 23. 5. 2021 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.). v cyklu Hra na neděli.

Pozn.: Na hru volně navazuje kriminální příběh Z divokého východu (2011).

Lit.: -om-: Dotočena nová hra. In Týdeník Rozhlas 12/2009, s. 6 (zpráva).

Lit.: Škápíková, Jitka: Rozhlasová hra: Jiří Hubička: Síla slova – 30.8. In web ČRo 2 Praha, srpen 2009 (anotace). – Cit.:  Se slovy je možno si hrát, což bývá roztomilé. Se slovy si lze ale také zahrávat, a to bývá nebezpečné. Touhou vyzkoušet sílu slova je v detektivním příběhu Jiřího Hubičky posedlý moderátor soukromého rádia Nox, jenž pod pseudonymem Frankie Bliss noc co noc oslovuje podmanivým hlasem noční nespavce. Ve Frankieho hlavě se zrodí nápad. Pomocí „pouhých“ slov, aniž to tuší, dá do pohybu řetěz událostí, které posléze dopadnou na jeho hlavu.

Nenechte si ujít příjemnou zábavu, napětí a skvělé herecké výkony v dramaturgii Jitky Škápíkové a režii Petra Mančala! V roli poručíka Vláčila uslyšíme Jiřího Ornesta, jeho nadšeně kurážnou čerstvou absolventku policejní školy hraje Jana Stryková. Frankieho Blisse ztvárnil Jiří Dvořák. Do napínavého příběhu se „ponoříme“ po 20:05 hodině na vlnách ČRo 2 – Praha.

Lit.: Pavlovský, Petr: Zamyšlení nad rozhlasem – Vražda před mikrofonem. In Týdeník Rozhlas 19/2009, s. 5 (recenze). – Cit.:   V žánru detektivky patří britské zboží už tradičně k tomu nejlepšímu, v literatuře i v kinematografii. Fajnšmekři upřednostňují inteligentní příběhy se stálými postavami, Sherlockem Holmesem a doktorem Watsonem počínaje, před akčními divočinami či technologicky sofistikovanými pátračkami typu Kriminálky v Miami, kde na charakterech detektivů a jejich vzájemných vztazích prakticky nesejde. České televizní stanice nabízejí leckterý import, kontinentální (Big Bena z Bad Tölzu) i zpoza kanálu (od monsieur Poirota přes inspektora Barnabyho až po dvojici Lynley – Haversová). Českým rozhlasovým protějškem té poslední je dvojice poručík Vláčil a rotný Králíčková z nové rozhlasové detektivky Jiřího Hubičky Síla slova (premiéra 5. dubna na ČRo 2).
Dramatickým prostředím je tu do značné míry samo médium; oběť i podezřelí s ním tak či onak souvisejí. V centru dění stojí populární kontaktní pořad Půlnoční šepot okresního rádia, jehož moderátor se dopustí toho, pro co měla antika název hybris – arogantní pýcha, kterou se člověk staví na roveň bohům. Vždyť co jiného je manipulování lidmi pomocí různých numerologických a pseudoastrologických receptů k jejich životním rozhodnutím? Biblické varování před falešnými proroky je stále aktuální. Nezodpovědní lidé, funkčně podobní predátorům ve volné přírodě, vyhledávají v lidské společnosti oslabené „kusy“, a přivádějí je do záhuby. Z hlouposti nebo lehkomyslnosti.
O obsahu detektivky nesmí kritik „ani naznačovat“. Přesto nic neprozradím, namítnu-li, že standardního zmnožení podezřelých mohlo být dosaženo šikovněji, než zavedením dalšího zločinu. Lidí, kteří by mohli mít motiv k pokusu o vraždu, se nabízela celá řada.
O výtečném obsazení i vedení herců svědčí již skutečnost, že ačkoli slyšíme postupně i zároveň asi dvacet postav, nikdy nejsme na sebemenších pochybách o jejich identitě, neustále se s jistotou orientujeme. Jiří Ornest a Jana Stryková vytvářejí archetypální dvojici rutinou otřískaného kriminalisty a horlivé, nadšené elévky, která se ze všech sil snaží odbourat manko nezkušenosti, o tom genderovém nemluvě.
Rafinovaný střih střídá reálný děj a posléze vlastní vyšetřování s magnetofonovými záznamy vysílání. Za banální hudbou a ještě jalovějšími plky cítíme zoufalství obětí domácího násilí, neurovnaných rodinných poměrů, absenci vztahů, kterou má kompenzovat telefonická komunikace s moderátorem podmanivého hlasu, a elektroakustický prostor, ve kterém mohu svůj problém virtuálně sdílet s ostatními posluchači. Děj je zpomalován, pozdržení jeho rozvoje stupňuje napětí.
Osamělý, citově bezprizorný současný člověk se většinou nemodlí a nejde za knězem; naopak je mnohdy schopen svěřit se sektě nebo telefonovat moderátorovi kontaktního pořadu a své problémy konzultovat s ním i s dalšími cizími lidmi. Anonymita tohoto mezilidského kontaktu jej zbavuje studu. Nezávazné řeči v éteru mohou mít ale krvavé následky v reálu: jejich řešení je pak neradostnou prací detektivů, jejichž jedinou odměnou – kromě gáže – je dopadení pachatele zločinu. Někdy je to až smutně málo.
Zavedené dramatické prostředí (okresní město s policejní služebnou, regionálním rádiem, nemocnicí, pochybným barem s prostitutkami a dalšími reáliemi) stejně jako některé další postavy – vedle dvojice vyšetřovatelů též jejich šéf, náčelník Václav (Petr Kostka) a kolega Doucha (Daniel Šváb), místní boss Pázler (Pavel Soukup), orientální barman Wang (Ming-tang Qin), by si zasloužily další umělecký život. Potenciál fiktivní lokality i postav nemohl vyčerpat jeden hodinový „případ“.

Lit.: Hubička, Jiří: Jiří Hubička: Síla slova. In web ČRo 2 Praha, březen 2015 (článek). – Cit.:  Sílu slova zkouší v detektivce rozhlasový moderátor Frankie. Jeho pokusy se však obrátí proti němu a rozvinou příběh s kriminální zápletkou. Hrají Jiří Dvořák, Jiří Ornest, Jana Stryková, Tereza Bebarová nebo Pavel Soukup.  

Kde jinde nežli v rozhlase ověřujeme si sílu či slabost slov. Přemíra slov rozmělňuje význam a síla sdělení se vytrácí. Avšak ten, kdo cílí svá slova vědomě a uvážlivě, nabývá nebývalé moci. 

Boss, který ovládá celé město i média 

V původní rozhlasové detektivce, zasazené do současného českého města okresního formátu, zkoumá autor hry sílu a moc slova. Zavádí nás do světa, ve kterém mocní bossové vládnou nejen všem hospodářským subjektům svého regionu, ale navíc ovládají i všechna důležitá média. V Síle slova je tímto bossem jakýsi Pázler. 

Bosse Pázlera autor charakterizuje takto:…„podnikatelský boss okresu, úspěšný, asi trochu mafián; patří mu půlka města, obchody, hospody, bordely… a taky místní rozhlasová stanice. Určitě podvodník, policie to dobře ví, ale co s ním? Nemůže na něj.“

František Bláha alias Frankie Bliss 

Onou rozhlasovou stanicí je soukromé rádio Nox. Působí v něm zkušený moderátor vládnoucí podmanivým hlasem Frankie Bliss, skutečným jménem František Bláha. To on se rozhodne, v oblíbeném kontaktním pořadu Půlnoční šepot, vyzkoušet moc svého hlasu, sílu slov, která vysílá věrným nočním posluchačkám. 

Každá manipulace něco stojí 

Ve své touze vyzkoušet manipulativní působení slov, ovlivňovat konkrétní lidské osudy, neváhá Frankie sáhnout po znalosti módních, poněkud podvodných pavěd, jakými jsou numerologie nebo astrologie. Každá snaha po manipulaci má však svoje rizika a hranice. Frankie na ně tvrdě narazí. 

Zaujetí pro své moderátorské působení popisuje Frankie při pohledu na noční město: „…za všemi těmi okny jsou nastražené uši všech našich milých notorických nespavců… A já se svým hlasem vtírám do jejich příbytků, do jejich myslí… oni mě sice nevidí, ani já nevidím jejich oči, ale tuším, že mě vnímají, snažím je pohladit, povzbudit, snažím se ukonejšit jejich bolesti… cítím se přitom trochu jako dirigent… mám nad nimi magickou moc. No není to úžasný?“

Tato srážka vytváří detektivní jádro příběhu. Záhadu postupně rozplétá dvojice detektivů – postarší poručík Vláčil a rotná Králíčková, mladá, snaživá, čerstvá absolventka policejní akademie. 

S lidskými osudy se nehrajte 

Příběh Síly slova nabízí vzrušení plynoucí z detektivní zápletky, současně přesah založený na zjištění, že s lidskými osudy si není radno hrát.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Dále účinkují Tereza Bebarová, Tomáš Karger, Igor Bareš, Dana Černá, Petr Pelzer, Lucie Roznětínská, Lucie Trmíková, Simona Vrbická-Koptová, Jitka Sedláčková a Michal Pavlata.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)