Princezna z nejlepšího království (2017)

Marek Horoščák. Rozhlasová pohádka. Princezna Anna podniká složitou cestu, aby získala zkušenosti pro svou vladařskou budoucnost.  Hudba Mario Buzzi. Zvukový mistr Lukáš Dolejší. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Lukáš Kopecký.

Osoby a obsazení: princezna Anna (Barbora Goldmannová), král (Michal Bumbálek), královna (Jana Štvrtecká), Jedloň (Ladislav Kolář), Jedloňová (Tereza Groszmannová), Nosál Emil (Zdeněk Bureš), drožkář (Pavel Hromádka), číšník (Ondřej Halámek), princ Vilibald (Roman Blumaier), námořník Petr (Zdeněk Trčálek), oslař (Radoslav Šopík), lupič (Miroslav Černý), liška Vilma (Lucie Andělová), mnich (Jan Grygar), sluha (Jiří Daniel), hlas 1 (Zdeněk Truhlář), hlas 2 (Jan Řezníček), hlas 3 (Zbyšek Humpolec), hlasy na tržišti (Lukáš Kopecký, Zdeněk Kozák, Michal Zelinka).

Nastudovalo Brno v roce 2017. Premiéra 4. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit.: Kopecký, Lukáš: PRINCEZNA Z NEJLEPŠÍHO KRÁLOVSTVÍ. In web Lukáš Kopecký – Backstage, 4. 2. 2017 (článek). – Cit.: V brněnském studiu jsme roztočili novou pohádku. Bude se jmenovat Princezna z nejlepšího království a jejím autorem je brněnský dramatik Marek Horoščák (sic!). Autor, který obdržel v průběhu devadesátých let ocenění v dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka za hry Mein Faust, Trakl, Vařený hlavy. Horoščákovy texty byly realizovány např. na jevištích Národního divadla, Divadla Na zábradlí, Divadla Komedie, Divadla Husa na provázku, ve Slováckém divadle, ale i v zahraničí. Patří k nemnoha českým autorům, kteří byli vyzváni k účasti na prestižních dramatických dílnách při festivalu Bonner Biennale (2000) a k rezidenčnímu pobytu v londýnském Royal Court Theatre (2010).

Původní rozhlasová pohádka Princezna z nejlepšího království popisuje ztřeštěné putování mladé emancipované dívky, která se vydala do světa na zkušenou a taky trochu proto, aby si v něm našla – podle svého gusta toho pravého ženicha. Že ji přitom na cestách čeká nejedno překvapení slibuje nejen reputace autora, ale též velkorysé herecké obsazení. Epičnost předlohy jistě podpoří i hudba Maria Buzziho. Hra bude premiérována v průběhu letošního roku na stanici ČRo Dvojka.  (…)
Lit.: Hložková, Hana: Marek Horoščák: Princezna z nejlepšího království. In web ČRo 2 Praha, červen 2017 (článek). – Cit.: Hlavní hrdinkou původní rozhlasové pohádky Marka Horoščáka Princezna z nejlepšího království je Anna, dívka ze vznešeného rodu. Svérázná mladá bytost trápí své rodiče lehkovážnými kousky, neprojevuje zájem ani o stejně urozené nápadníky, ani o vladařské povinnosti. Jakoby se ve spořádaném malém Království za horským hřebenem nudila. Nesmírně touží podívat se do světa, což jí rodiče nechtějí dovolit. Shodou náhod se jí to však vyplní. S ideály a odhodláním se sama vydává na dlouhou cestu, během které spatří život z dosud nepoznané strany.Anna připomíná svým charakterem spíš současného teenagera, než zpovykanou princezničku. Trochu bezhlavě se vrhá do podniku, který může být nebezpečný, ale není tak naivní, aby nevěděla, že ne všichni lidé jsou dobří, a že přestrojení za muže ji ochrání před všemi nástrahami světa. Chce zkusit, jaké to je žít v jiných podmínkách, než na které je zvyklá, jak si vydělat peníze na základní živobytí, a přitom hovořit s obyčejnými lidmi o tom, co se jim líbí, nebo co je trápí. Zároveň si, ze vzdoru k rodičům, hodlá během cesty najít ženicha „podle svého gusta“, proto se skoro každého vyptává na lásku a partnerské soužití. Tento druh zvídavosti je zdrojem komických situací, zvláště když způsobí roztržku mezi manželi Jedloňovými, roztrpčí osamělého nosála, rozesměje prohnanou lišku, či rozruší do sebe zahleděného mnicha.Dva odlišné přístupy k životu ve společnosti, která není ideální, ale dá se v ní skromně žít, jí ukáže setkání s drožkářem a oslařem. Pomůže jí uvědomit si, o co by se jako budoucí panovnice měla snažit, a jak se vyvarovat chyb, aby mohla dobře vládnout. To si koneckonců ujasní i v rozhovoru se zámožným princem Vilibaldem a ustaraným námořníkem Petrem. Tento pohádkový příběh představuje ne příliš tradiční princeznu jako ráznou a prostořekou, ale také odvážnou, chytrou a vnímavou mladou ženu, která prostřednictvím putování po různých zemích a trampotám, jež ji provázejí, dospívá ve zralého člověka.V titulní roli, zvukově výpravné inscenace s etnografickými rytmy, se představí temperamentní a talentovaná, tento rok JAMU absolvující herečka Barbora Goldmannová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)