1914. – 1918. 1/2 (2016)

Ante Neimarević. Rozhlasová dramatizace Lada Martinac Kralj. Zvukový mistr Tomislav Šamec. Hudební dramaturg Maro Market. Režie Darko Tralić.

Účinkují Živko Anočić, Damir Poljičak, Silvio Vovk, Frano Mašković, Petar Cvirn, Natalija Đorđević, Kruno Šarić, Željko Duvnjak, Goran Grgić, Vinko Kraljević, Antonio Franić.

Natočeno 2016. Premiéra 1. dílu 10. 12. 2016 (18:05 h.); 2. dílu 17. 12. 2016 (18:05 h. 43 min.).

Obsah: 1. Mobilizacija  – 2. Fronta.

Pozn.: Nominace na Prix Marulič.

Lit.: anonym: Ante Neimarević: 1914-1918.; prvi dio – MOBILIZACIJA. In web Radio HRT, prosinec 2016 (článek). – Cit.: ANTE NEIMAREVIĆ : 1914-1918; prvi dio: Mobilizacija Satirički roman o prvom svjetskom ratu Ante Neimarevića humorni je prikaz jedne od najvećih svjetskih klaonica koja se ikad u povijesti dogodila. Kako se smijati smrti i vlastitoj sudbini koja te u taj tragični užas bacila pitanje je koje, rekla bih, Neimarevića nije mučilo. Naime, njegov spisateljski talent je izvorno humorističan, pa pogledati i u smrt iz „smiješnog“ rakursa je bila njegova prirodna umjetnička pozicija. Napokon, ovaj roman je nastao po autobiografskim zapisima pisca koji je doista s be-ha regimentom bio poslan na najmračnija ratišta Prvog svjetskog rat, pa se izvornost emocije, bila ona tuga ili smijeh, ispunjava u svakoj rečenici. Same mane romana kriju se u neselektivnom odnosu prema napisanom i činjenici da i humor često zna biti sam sebi dovoljan. No, kad se balasti iz ove proze izuzmu, iz nje ispliva potresna i duhovita priča o mladićima koji su preživjeli smrt što zbog sreće, što zbog svojeg nasmijanog duha. Na kraju mogu reći da je velika nesreća da pisac nije imao u ono vrijeme kad je dijelove romana objavljivao (tridesetih godina prošlog stoljeća, a roman je u cijelosti objavljen poslije njegove smrti početkom sedamdesetih, u izdanju autorova starijeg sina) dobrog urednika koji bi ga naveo da komprimira građu kojom raspolaže. U tom slučaju hrvatska bi književnost imala jedinstvenu prozu i svjedočenje o Prvom svjetskom ratu koje bi moglo stati u bok s Hašekovim „Švejkom“. „Mobilizacija“, prvi dio romana, počinje od uzroka rata, to jest od atentata u Sarajevu, ali onako kako ga mala travnička sredina percipira. Odlazak cijele jedne generacije u rat od „Mobilizacije“ u našem radiodramskom slučaju je stvorio ratni amarcord. Redatelj Darko Tralić (čija je neposredno velika režija prije ove bila Krležin „Banket u Blitvi“) okupio je veliku grupu glumaca. Na čelu im je talentirani i zanimljivi Živko Anočić koji igra samog pisca kao lik i glavnog naratora. (…)

Lit.: anonym: Ante Neimarević: 1914. – 1918. ; drugi dio – FRONTA. In web Radio HRT, prosinec 2016 (článek). – Cit.:  ANTE NEIMAREVIĆ: 1914 -1918.; drugi dio – FRONTA U drugom dijelu radiodramatizacije satiričkog romana Ante Neimarevića o Prvom svjetskom ratu mladići iz be-ha regimente stižu na ratišta blatne Galicije. I dalje ih, dok čuče u rovovima, druže se sa štakorima, smrzavaju se na kiši i snijegu, a onda trče po bojištu u susret mecima i granatama, spašava njihov duh koji u svemu traži barem zrnce humora. Mnogi pogibaju, a Tuna, glavni lik i pripovjedač, sve to zapisuje u svojem dnevniku. U njemu zapisuje i da dok trči ususret smrtnoj opasnosti čuje u sebi još jedan glas. On ga zove: Misao. Velika podjela, režija bogata efektima, majstorska montaža, glazbeni umetci koji stvaraju atmosferu, te nadahnuta glumačka igra čine projekt „1914-1918“ kao doista poseban u okviru repertoara Odjela drama-radio u 2016 godini.

O emisiji Radio scena – izlog Dramskog programa

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)