Бели нощи (Bílé noci, 2016)

Fjodor Michajlovič Dostojevskij. Dramatizace novely Ian Dobrev. Režie Georgij Michalkov. Hudba a zvukový design. Ivan Dragolov. 

Osoby a obsazení: Nastěnka (Angelina Slavova), (Vasil Duevi). Dále účinkují Nina Stamova a Iva Karamanska.

Nastudoval BNR (Bulharsko) v roce 2016. Premiéra 15. 12. 2016 (BNR,  17:00 h.).

Pozn.: Nominace na Prix Marulić 2016.

Lit.: anonym: Премиера на Радиотеатъра (по изключение в 17.00) или 4 поредни нощи на Мечтателя на Достоевски. In web BNR.bg, 15. 12. 2016 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.:  Мечтателят е главният герой на повестта „Бели нощи“ от Фьодор Михайлович Достоевски и изпълнението, при това 100-процентов радио дебют, на актьора Васил Дуев в тази роля в новата продукция на Радиотеатъра, е изключително. Мечтателят е, забележете, същество от среден род, който неслучайно споделя със своята неочаквана нощна позната на моста в Петербург, че се бои от времето, когато ще излинеят и самите мечти, когато ще помръкнат поривите на измислицата и тогава, лишен окончателно от способността си да бяга от действителното към фантастичното, той ще трябва да се запита: какво направи от себе си, къде пропиля най-хубавото си време? И ще изпита онзи пълен и особен ужас, че предчувствията са се оправдали и цялото сладостно и коварно мечтателство е едно нищо, една глупава, една кръгла нула.

Достоевски пише „Бели нощи“ на двадесет и седем годишна възраст, когато вече, след издаването на „Бедни хора“, е имал някаква известност като млад автор, а също така и с куп негативни критически отзиви за няколко други вече публикувани разкази, а днес, от позицията на изминалите 168 години от датата на издаването на повестта през 1848 година и в контекста на всичко, което се е случило с автора след тази дата, можем категорично да кажем, че гениалността му личи още в тази ранна работа.
Проверете сами.
Тази неделя, 18 декември, от 17.00 часа.
Дори нещо повече. Радиоверсията, зад която стоят Яна Добрева като автор на текста, Георги Михалков като режисьор и Иван Драголов като композитор, музикален и саунд дизайнер, ще ви помогне. Тук, с тази постановка блесва фактът на гениалност на автора.
Ангелина Славова в ролята на Настенка и Васил Дуев прекрасно работят и за още една кауза на Достоевски, която подкрепяме, и затова точно „Бели нощи“ е заглавието на нашата коледна премиера. Достоевски е устремил цялата си енергия към разказване – предаване – създаване на най-висшия и най-съкровения образ на любовта и приятелството между всички хора на земята.
Великолепната работа на нашия творчески екип, включващ Георги Михалков, Иван Драголов, Яна Добрева, Васил Дуев, Ангелина Славова, Нина Стамова, Ива Караманска, и Фьодор Михайлович Достоевски е нашето коледно послание. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)