Smrť a tango (Smrt a tango, 1992)

John Fletcher. Překlad Ján Kvapil. Hudba Víťazoslav Kubička. Hudební spolupráce Katarína Mudrochová. Mistr zvuku ing. Peter Janík. Technická spolupráce Roman Sokolovský. Dramaturgie Oľga Duhanová. Režie Vladimír Rusko ml.

Osoby a obsazení: Jeff (Marián Geišberg), Bayron (Emil Horváth ml.), Loretta Lýdia (Elena Petrovická), Celia Grace (Oľga Solárová), Charlie (Ladislav Chudík), muž č.2 (Juraj Slezáček), žena č.2 (Iveta Kožková).

Nastudoval Slovenský rozhlas Bratislava 4. 11. 1992. Premiéfa 12. 11. 1992 (Slovensko 1, 20:00 h.; 76 min). Repríza 13. 11. 1992 (Slovensko 1, 8:30 h.); 3. 3. 1995 (Slovensko 2, 22:00 h.).

Lit.: Duhanová, Oľga: Smrť a tango. In Rozhlas a televízia, 46/1992, str. 9 (článek). – Cit.: Metafyzický fantazijno-komediálny thriller Londýnčana a svetobežníka Johna Fletchera Smrť a tango sa komediálnym jazykom zamýšľa nad vážnou témou stratenej rovnováhy medzi svetlom a tmou v dušiach ľudí. Hra vznikla v štúdiách BBC v Birminghame a v tomto upadajúcom britskom priemyselnom centre sa začína odohrávať aj dej. Dvaja priatelia: neoplatonik Jeff a vášnivý tanečník tanga Byron márne hľadajú naplnenie svojich túžieb v birminghamských nevľúdnych uliciach. Niet dievčat, čo by vedeli tancovať tango, tento spaľujúci obetný tanec, a niet nikoho, kto by chcel počúvať o filozofii svetla. A napriek tomu, alebo práve preto, sa im podarí prežiť svoj sen – klesnúť až na samé dno pekla a vzlietnuť do oslepujúcej žiare nebies, aby sa akousi slučkou vrátili znovu do Birminghamu. Ale je to skutočný Birmingham, alebo jeho iná štvorrozmerná tvár?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)