Miláčik (Miláček, 1964)

Zoom in (real dimensions: 600 x 372)
Guy de Maupassant. Rozhlasová dramatizace Vlado Štróbl. Překlad Štefan Horváth. Hudba rytmická skupina, řídí Siluš Pohanka. Režie Vlado Štróbl.

Účinkují Mária Kráľovičová, Eduard Bindas, Ľudo Ozábal, Darina Vašíčková, Viliam Záborský, Viera Bálinthová, Zdena Grúberová a další.

Nastudoval Československý rozhlas v roku 1964. Repríza 28. 3. 2017 (Rádio Devín, 21:28 h.; 100 min.).

Pozn.:  Miláčik je Maupassantov najvýznamnejší satirický román. O karieristovi, ktorý sa pomocou žien vyšvihne z biedneho postavenia až do vládnucich kruhov. Dobrodruh bez vzdelania, poddôstojník Georges Duroy sa vďaka priateľovi uchytí ako novinár. Zapáči sa bohatému Walterovi, zvedie mu ženu a po ďalších ľúbostných dobrodružstvách a politických intrigách sa ožení s jeho dcérou Suzanne. Pekný, šarmantný mladík využíva svoje fyzické prednosti na získanie postavenia a majetku, jeho život miláčika žien sa zmení… Hoci autor sa nezaujímal o politické udalosti, francúzska koloniálna expanzia a koristenie z nej sa odrážajú aj v tejto satire politických a novinárskych kruhov.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Doplnenie:
Zodpovedný redaktor – Ján Vdvoják
Technická realizácia – Čulen
Premiéra – 4. 10. 1964

Osoby a obsadenie:
Bindas, Eduard – Georges Duroy; Ozábal, Ľudovít – Charles Forestier; Kráľovičová, Mária – Madelaine Forestierová; Vašíčková, Darina – Ráchel; Záborský, Viliam – Frederik Walter; Bálinthová, Viera, zasl. um. – Virgínia Walterová; Grúberová, Zdena – Zuzana Walterová; Sarvašová, Hana – Madame de Marelle; Gallo, Marián – Thomas; Štróbl, Vlado – gróf de Voudrek; Dobrovodský, Štefan – Laroche; Minarovič, Vlado – minister; Kramár, Alojz – notár; Skovaj, Jozef – kňaz; Jamnický, Ján – kňaz; Kákonyi, Ján – čašník; Klimo, Ján – kamelot; Koreň, Branislav – hlas; Figura, Štefan – hlas; Čunderlíková, Júlia – žena; Rusková, Zuzana – žena; Nemčok, Andrej – komisár; Drobný, Štefan – policajt; Šimonovič, Jozef – muž; Cút, Jozef – domovník; Šándor, Jozef – cudzinec

Anotácia:
/1885/ Príbeh dobrodruha a jeho cesta ku kariére, napriek neschopnosti sa stáva hlavným redaktorom vládnych novín, cez náručia žien preniká do najvyšších kruhov, bez výčitiek svedomia žije z prostriedkov svojich mileniek, články mu píše jeho žena. Obraz príslušných kruhov fr. spol. koncom 19. stor.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)