Dlhovláska (Dlouhovláska, 2016)

Jacob Grimm a Wilhelm Grimm. Pohádka. Dramatizace Naďa Jurkemik. Produkce Silvia Lukáčová. Hudební dramaturgie Katarína Bielčiková. Mistr zvuku Stanislav Kaclík. Dramaturgie Zuzana Kolmosová. Režie Milena Lukáčová.

Osoby a obsadenie: potkan Alfréd (Richard Stanke), Johanna (Veronika Drobová), Filipa (Tereza Heftyová), Bella (Henrieta Kolláriková), teta Žolí (Oľga Belešová), Anjela (Veronika Horváthová), Lukas (Ondrej Kaprálik), kůň Pejko (Peter Sklár), sudičky (Dagmar Sanitrová, Lucia Vráblicová) a kuchař (Laco Kerata).

Nastudoval Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v roce 2016. Premiéra 27. 4. 2017 (Rádio Junior – Slovenský rozhlas 9, 15:00 hod.; 57 min.).

Lit.: Vlasková, Rozália – Dianišková, Veronika: Týždeň plný prekážok -Téma týždňa. In web RTVS, 19. 4. 2017 (článek). – Cit.:  Na Juniore tento týždeň prekonávame prekážky, zábrany, nástrahy aj bariéry. (…) Dlhovláska je vlastne Anjela, krásne dievča s dlhými zlatými a najmä čarovnými vlasmi. Po narodení ju uniesla jej vlastná teta Žolí a uväznila ju vo veži. Vydávala sa za jej mamu len preto, aby mala prístup k jej zázračným vlasom. Do veže viedla len jedna cesta – po zlatých vlasoch krásnej dievčiny. Určite ste si spomenuli na Rapunzel, rozprávku bratov Grimmovcov. (V slovenčine je známa aj ako Šalátienka alebo Zlatovláska.) Rozprávková hra Dlhovláska skutočne vznikla na motívy rozprávky bratov Grimmovcov, ale jej hlavní hrdinovia budú prekonávať aj celkom nové prekážky. V príbehu sa napríklad objaví aj hovoriaci potkan Alfréd a ani on to nebude mať ľahké.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)