Rádio Ivo – Pluchý/Pluchá s.r.o. uzavírá podnikání aneb Co nám staří nadrobili (2017)

Petr Marek a Johana Švarcová. Improvizovaná rozhlasová hra z cyklu Život nedoceníš.

Účinkují Johana Švarcová, Petr Marek a Marian Moštík.

Natočeno 2017 (studio 2). Premiéra 29. 4. 2017 (ČRo Radio Wave, 20:00 h.). K poslechu zde.

Lit.: Švarcová, Johana – Marek, Petr – Moštík, Marian: Radio Ivo na Radiu Wave: Pluchý/Pluchá s.r.o. uzavírá podnikání aneb Co nám staří nadrobili. In web ČRo Radio Wave, 29. 4. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Aktivní stáří je odjakživa přirozený lék na pasivní mládí. Proto se nelze divit, že rodinná firma prarodičů Pluchých jako jedna z mála v regionu odolala nepřízni dobových tlaků. Když děda Pluchý, zvaný odjakživa „Sedavý děda“, stráví u pracovního mailu průměrně 120 hodin z týdne, je nasnadě, že jeho žena využije nabídky pracovního úřadu a z porodní báby se rekvalifikuje na bábu účetní.

Toto vše stojí ovšem pouze v pozadí našeho příběhu. Ten začíná ve chvíli, kdy je účetní bába rozprášena a popohřební nálada je přirozeně využita k nastolení dávných emocí. Když se totiž nevlastní sourozenci JUDr. Patrik Pluchý a Bc. Jitka Pluchá setkají po šestisté prvé opět nečekanou náhodou s Mgr. Radkem Zlámalem, nezbývá než s pravdou ven: Bylo ono někdejší první silvestrovské setkání na Chopku opravdu začátkem problémů, nebo pouze jejich katalyzátorem? Dětství strávené v knížkách ještě nezaručuje zralost nejen Patrikovi, ale nikomu z nás. 

A jak víme, hranice mezilidského kontaktu jsou flexibilní, zvláště když je určuje slabý charakter. Když je tedy nastolen starý známý problém „rodinného přítele“, nezbývá než odhalit i další karty: Kdo má zodpovědnost za špatná kolektivní rozhodnutí rodiny? Kolik vydrží sexuálně se probouzející puberťák vedle atraktivní nevlastní sestry? Jak se domluvíte s vlastním stalkerem, není-li konferenční? Naštěstí hrdinové ságy Romany Bohunské jsou většinou natolik konsensuální, že dokáží vybruslit z tenkého ledu nevýhodných vztahů na méně vratký břeh. Otázkou je, zda čekání na břehu není pouhou předehrou k dalšímu skoku po hlavě do peřejí. Navíc na bruslích. A to bolí. Au!

Nakonec bychom rádi poděkovali provozovateli nízkonákladového ubytovacího centra Bečvanka, kam se mohl na jistý čas uchýlit JUDr. Pluchý, aby mu to nijak nepomohlo v rodinné situaci (incest), ale aby měl nějakou dobu prostě kde spát. Dále chceme uvést na pravou míru, že citovaná kniha doc. Ivo Pondělíčka a jeho ženy Pondělíčkové-Mašlové je smyšlená. Jimi.

Lit.: Vitvar, Jan H.: Život nevyřešíš. Ale podle improvizačního divadla Radia Ivo většinou stejně všechno dobře dopadne. In web Respekt, 29. 4. 2017 (článek). – Cit.: Začíná se v Dolních Jirčanech na omezené „dé jedničce“, obratem se divák ocitá na Letišti Václava Havla, pak chvilku stráví v Bruselu, ale to už ho příběh žene do Bánovců nad Bebravou, aby ho po pár minutách přenesl na vrchol Chopku a z něj až do Zambie mezi krokodýly. Během projížďky světem publikum okusí i pocity člověka, pod kterým praská led, vyslechne si zvracejícího pavouka, seznámí se se zájezdem veselých Poláků a stane se svědkem neobratně provedené soulože v autě na pozadí silvestrovské oslavy.

Během téhle hodinové cestovatelsko-zážitkové hry přitom neopustí své židle nejen diváci, ale ani trio herců sedící na jevišti jen za svými počítači a mixážním pultem. Přenést rozhlasové principy na divadelní prkna napadlo před dvanácti lety Petra Marka (43) s Johanou Švarcovou (33), po dvou letech se k nim připojil Marian Moštík (39). Jejich Radio Ivo má za tuhle dekádu zatím na kontě kolem dvou set představení; ta poslední se pravidelně odehrávají před publikem v Českém rozhlase, kde je natáčí Radio Wave.

Každý kus je jiný, protože jde o totální improvizaci. Ale základní poselství mají všechny společné, jak ostatně stojí v jejich podtitulu: Život nedoceníš. Což se dá vyložit i tak, že nikdy nelze odhadnout, kudy se děj divokých kusů, kde si herci dovolují říkat a dělat (respektive říkat, že to dělají) úplně cokoli, bude ubírat. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)