Radio Ivo – Dovolená na cestě aneb Kdo je tady parazit? (2017)

Pásmo krátkých rozhlasových her vytvořených cílenou improvizací členů Rádia Ivo z cyklu Život nedoceníš. Scénář Johana Švarcová a Petr Marek.

Účinkují Johana Švarcová, Petr Marek a Marian Moštík.

Natočeno 2017. Premiéra 25. 3. 2017 (ČRo Radio Wave, 20:00 h). K poslechu zde.

Lit.:  Švarcová, Johana – Marek, Petr – Moštík, Marian: Radio Ivo na Radiu Wave: Dovolená na cestě aneb Kdo je tady parazit? In web ČRo Radio Wave, 25. 3. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Ale prosím tě, v padesáti už to není ve vztahu o ‚líbí – nelíbí‘, ale o ‚vyhovuje nebo nevyhovuje‘,“ řekla Jarmila a sedla si zpátky do auta. Ale pojďme od úplného začátku: Co bylo prvni v autě? Vejce nebo slepice? Budeme-li chápat muže jako vejce, může se urazit žena. Přirovnání ke „slepici“ jí také dvakrát nezvedne náladu.

Obrátíme-li to, vše se zdá v pořádku: Chápat muže jako „slepici“ (která „klove“), tím málokoho pobouříte. Víte, genderové otázky jsou tak matoucí jako samo tvrzení, že muž a žena jsou jeden druh. Jenomže: proč by tedy pro ně existovala dvě slova?

To auto míří z Vejprstic do neznáma. Rodinná krize příliš dětného páru, který si chce na prázdninové cestě odpočinout, ale možná i zakončit vztah (a odpočinout si tak definitivně), je katalyzována setkáním se světoobčanem Varenem. Nemusíme dlouho chodit kolem toho, že dojde nejen na emocionální, ale i praktické a majetkové půtky. Manžel – tlusťoch zatím neví, že zadními vrátky mu bude nejspíš záhrobí. A asi je i na hlavu, jestliže si s Varenem zajede na projížďku na koni. No ale: byznys je byzys – když chcete prodat starou Dacii, nezbývá vám nic, než klamat tělem. A tak blbnete, jančíte, a to všechno jen proto, že máte další nekalý úmysl u Bukureště. Jak jste si jistě všimli, již dvě předchozí věty se nebavíme o tlouštíkovi. 

Co se ale tedy stalo před lety v Konstantinopolu? Byli čeští turisté opravdu obětmi obchodu s lidským pasem? Proč naši hrdinové nejprve stopovali kamsi, aby následně kupovali auto, o které možná ani nestojí? Nezbláznila se Romana Bohunská při psaní již sedmdesátého třetího scénáře? Rozhodli jsme se ji požádat o vysvětlení a také o sdělení pocitů autorky tak rozsáhlého dramatického díla, jakým volná sága „Život nedoceníš“ již desátým rokem je a bude. Brzy se tedy můžete těšit na rozhovor s touto ženou, za níž stojí desítky příběhů trojice hrdinů, povětšinou tohoto rozvržení: jeden konsensuální cholerik, jedna náročná subka a jeden magor.

Lit.: Vitvar, Jan H.: Život nevyřešíš. Ale podle improvizačního divadla Radia Ivo většinou stejně všechno dobře dopadne. In web Respekt, 29. 4. 2017 (článek). – Cit.: Začíná se v Dolních Jirčanech na omezené „dé jedničce“, obratem se divák ocitá na Letišti Václava Havla, pak chvilku stráví v Bruselu, ale to už ho příběh žene do Bánovců nad Bebravou, aby ho po pár minutách přenesl na vrchol Chopku a z něj až do Zambie mezi krokodýly. Během projížďky světem publikum okusí i pocity člověka, pod kterým praská led, vyslechne si zvracejícího pavouka, seznámí se se zájezdem veselých Poláků a stane se svědkem neobratně provedené soulože v autě na pozadí silvestrovské oslavy.

Během téhle hodinové cestovatelsko-zážitkové hry přitom neopustí své židle nejen diváci, ale ani trio herců sedící na jevišti jen za svými počítači a mixážním pultem. Přenést rozhlasové principy na divadelní prkna napadlo před dvanácti lety Petra Marka (43) s Johanou Švarcovou (33), po dvou letech se k nim připojil Marian Moštík (39). Jejich Radio Ivo má za tuhle dekádu zatím na kontě kolem dvou set představení; ta poslední se pravidelně odehrávají před publikem v Českém rozhlase, kde je natáčí Radio Wave.

Každý kus je jiný, protože jde o totální improvizaci. Ale základní poselství mají všechny společné, jak ostatně stojí v jejich podtitulu: Život nedoceníš. Což se dá vyložit i tak, že nikdy nelze odhadnout, kudy se děj divokých kusů, kde si herci dovolují říkat a dělat (respektive říkat, že to dělají) úplně cokoli, bude ubírat. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)