Radio Ivo – Kolem se ochomýtá Apokalypsa (2016)

Petr Marek a Johana Švarcová. Improvizovaná rozhlasová hra z cyklu Život nedoceníš.

Účinkují Johana Švarcová, Marian Moštík a Petr Marek.

Natočeno 2016. Premiéra 26. 11. 2016 (ČRo Radio Wave, 20:00 h.; 60 min.). K poslechu zde.

Lit.: Švarcová, Johana – Marek, Petr – Moštík, Marian: Radio Ivo na Radiu Wave: Kolem se ochomýtá Apokalypsa. In web ČRo Radio Wave, 26. 11. 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Další hra Radia Ivo, opět s názvem Život nedoceníš, vypráví tento příběh: Žena-nežena na praxi se ocitla ve vesnici jménem Amerika se sedlákem-nesedlákem. Kolem se ochomýtá Apokalypsa, ale ne moc velká. Co s ní?

Problémy s pozemky a znesvářené sousedské vztahy se zakopou do tajemné jeskyně, ve které to vypadá jako u blbejch. Úkryt v nečekané hmotě najdou postupně všichni. Více než polovina hrdinů je tentokrát negativních, ale to se ví, že se to napraví. Protože: animalita je lepidlem lidských vztahů a zvířata to potvrzují. Stačí? Nestačí. 

Tak poslouchej: „Ó hřebíčku zahradnický, ó růžičko voňavá…“ A tak dál… zpívají děti v lesní školce, a to není málo! Rozhodně to není málo dětí! Na vsi je tucet lidí! Lakotice jsou vesnička o pár staveních, kolem je mezi zlatými lány zrajícího obilí rozeseto dvanáct bohatých statků, jejichž majitelé žijí ve strachu ze zápletky. Rozhodně ale kvůli tomu není třeba zabít Sekala! Protože kdo by to dělal, resp. komu by se chtělo?

Ale jak to bylo se ženou-neženou? Byla teda nakonec vůbec doma? Ale to byla jiná žena-nežena! Ony jsou tam teda dvě? Jo!

Lit.: Vitvar, Jan H.: Život nevyřešíš. Ale podle improvizačního divadla Radia Ivo většinou stejně všechno dobře dopadne. In web Respekt, 29. 4. 2017 (článek). – Cit.: Začíná se v Dolních Jirčanech na omezené „dé jedničce“, obratem se divák ocitá na Letišti Václava Havla, pak chvilku stráví v Bruselu, ale to už ho příběh žene do Bánovců nad Bebravou, aby ho po pár minutách přenesl na vrchol Chopku a z něj až do Zambie mezi krokodýly. Během projížďky světem publikum okusí i pocity člověka, pod kterým praská led, vyslechne si zvracejícího pavouka, seznámí se se zájezdem veselých Poláků a stane se svědkem neobratně provedené soulože v autě na pozadí silvestrovské oslavy.

Během téhle hodinové cestovatelsko-zážitkové hry přitom neopustí své židle nejen diváci, ale ani trio herců sedící na jevišti jen za svými počítači a mixážním pultem. Přenést rozhlasové principy na divadelní prkna napadlo před dvanácti lety Petra Marka (43) s Johanou Švarcovou (33), po dvou letech se k nim připojil Marian Moštík (39). Jejich Radio Ivo má za tuhle dekádu zatím na kontě kolem dvou set představení; ta poslední se pravidelně odehrávají před publikem v Českém rozhlase, kde je natáčí Radio Wave.

Každý kus je jiný, protože jde o totální improvizaci. Ale základní poselství mají všechny společné, jak ostatně stojí v jejich podtitulu: Život nedoceníš. Což se dá vyložit i tak, že nikdy nelze odhadnout, kudy se děj divokých kusů, kde si herci dovolují říkat a dělat (respektive říkat, že to dělají) úplně cokoli, bude ubírat. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)