Kabaret v éteru – Proton! (2017)

Strhující příběh zapomenuté ostravské kapely odhalují divadlo Vosto5 a frontman kapely Midi Lidi Petr Marek. Hudební kometa zataženého nebe hluboké normalizace, od které velikáni populární hudby i undergroundu čekali asi mnohem víc. Námět a scénář Ondřej Cihlář a Petr Marek. Divadelní producent Petr Prokop a Vosto5. Hudba a zvukový design Petr Marek a Vosto5. Píseň Půjdem spolu dál zpívají Barbora Mišíková a Petr Marek. Zvukový mistr Ladislav Reich. Dramaturgie Renata Venclová.

Účinkují Ondřej Bauer, Ondřej Cihlář, Jiří Havelka, Robert Mikluš, Tomina Jeřábek, Petr Marek, Petr Prokop a Bára Mišíková.

Natočeno 2017. Premiéra 22. 6. 2017 (ČRo 3 Vltava, 20:00 – 21:30 h.). Repríza 31. 12. 2020 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h., 83 min.). K poslechu zde.

Pozn.: Rozhlasová premiéra plně rozvinuté speciální rozhlasové verze představení Divadla VOSTO5 – PROTON!!! Téměř rok po divadelní premiéře se PROTONU!!! dostává také rozhlasová verze a původní rozhlas na divadle se tak měni na divadlo v Rozhlase!

Zasedněte k přijímačům anebo vemte tranzistory do parku a poslechněte si rozhlasovou reportáž o objevu zapadlé ostravské kapely PROTON, která byla umlčena těsně předtím, než se stala slavnou.

Strhující příběh zapomenuté hudební legendy, od které velikáni populární hudby i undergroundu čekali asi mnohem více. S hudební kometou zataženého nebe hluboké normalizace je totiž propleteno nevídané množství osudů současných hudebníků.

Děkujeme zvukovému mistru Ladislavu Reichovi, dramaturgyni Renatě Venclové a stanici Vltava, která „byla, je a bude čistá“.

Lit.: Venclová, Renata: PROTON. Divadlo VOSTO5 pátrá po legendární ostravské kapele. In web ČRo 3 Vltava, 22. červen 2017 (článek). – Cit.: Hudební kometa na zataženém nebi hluboké normalizace. Strhující příběh zapomenuté ostravské kapely odhalují divadlo VOSTO5 a frontman kapely Midi Lidi Petr Marek.

Proč se toho tak málo ví o hudební skupině, která měla na konci 60. let našlápnuto ke skvělé kariéře a přímo i nepřímo ovlivnila řadu slavných českých hudebníků? A jak s tím souvisí Marie Rottrová, Jarek Nohavica, Dušan Neuwerth, Lešek Wronka, Radek Pastrňák a jeho tata?

Odpověď přináší rozhlasová reportáž, kterou o celé kauze natočil herec, režisér a hudebník Petr Marek. Český rozhlas Vltava ji odvysílá v rámci programové řady Kabaret v éteru, do níž tak divadlo VOSTO5 přispěje už potřetí.

Je to příběh Petra Marka, skutečného hudebníka, který v roli rozhlasového redaktora jede na Ostravsko pátrat po hudebních začátcích Marie Rottrové a přitom úplnou náhodou narazí na velkou hudební záhadu…

 … vysvětluje Ondřej Cihlář, který je spolu s Petrem Markem autorem námětu a scénáře.

Náhodným nálezem zvukových nahrávek neznámé hudební skupiny se hlavní hrdina dostává do vleku tajemných událostí, které ho zavedou do ostravského undergroundu i na věž Nové radnice. Na konci hry vynese na světlo dnešních dnů příběh o morálním dilematu nadějné kapely, která se na protest proti sovětské okupaci v roce 1968 sama zakázala, ač byla, zdá se, na prahu hvězdných úspěchů.

Svou „jevištní rozhlasovou reportáž“ PROTON!!! hraje divadlo VOSTO5 pravidelně nejen v prostoru Jatka78 v pražských Holešovicích, ale také na nejrůznějších hudebních festivalech. Je jasné, že množství vtipných odkazů na řadu současných hudebních i rozhlasových veličin si nejvíc užijí znalci české hudební scény a milovníci rozhlasové tvorby.

S velkým ohlasem se proto představení setkalo například na Colours of Ostrava nebo na festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci. Ale rozklíčování všech početných narážek není nezbytné pro to, aby se publikum příběhem zapomenuté ostravské hudební legendy mohlo dobře bavit.

Pro Kabaret v éteru chystají tvůrci ve spolupráci se zvukovým mistrem Ladislavem Reichem čistě rozhlasovou podobu své hry, která jim dovolí dostat se ve zvoleném žánru zase o krok dál. Ve studiu na Vinohradech se sejdou ve složení Petr Marek, Ondřej Bauer, Ondřej Cihlář, Jiří Havelka, Robert Mikluš, Tomina Jeřábek, Petr Prokop a Bára Mišíková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Ahoj!
Píseň Půjdem spolu dál zpívá s Petrem Markem nikoli Johana Švarcová, ale Bára Mišíková.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)