Nejasné nebe (2017)

Martin Františák. Rozhlasová hra. Věnováno Petru Bezruči, Janovi, Ivanovi a Ivanovi. Veselá vzpomínka na Bezruče, Balabána, Landsmana.  Hudba Tomáš Vtípil a skupina Urband.  Mistr zvuku Marek Hoblík. Dramaturgická spolupráce Martin Velíšek a Eva Lenartová. Režie Tomáš Soldán.

Osoby a obsazení: starý Magdon (Norbert Lichý), Maryčka Magdonova (Pavla Dostálová), horník – revolucionář (David Viktora), horníci (Tomáš Jirman, Pavel Cisovský a David Viktora), hospodský (Josef Novák-Wajda), Drtina (Marek Cisovský), mluvčí (František Strnad), reportér (Petr Kubes), mrtvá žena (Olga Zimmermannová-Kaštická), siroty (Eliška Kudrnová a Toník Růžička). Dále účinkují Karel Čepek, Lukáš Červenka, Josef Kaluža.

Nastudovala Ostrava, červenec – srpen 2017. Premiéra 16. 9. 2017 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.) v cyklu Rozhlasové jeviště. 

Lit.: Spisarová, Renáta: Vážený Ještěre, drahý Petře Bezruči! Komponované vysílání k výročí 150 let od narození slezského barda. In web ČRo 3 Vltava, 11. září 2017 (článek). – Cit.: Kdo vlastně byl Petr Bezruč? A kdo Vladimír Vašek? Kdo byl autorem démonickýchveršů a kdo banálních veršovánek? A proč nás nepřestávají zneklidňovat Slezské písně?

Den s Petrem Bezručem vysíláme 16. září od 12:00.

Odpovědi patrně nenajdeme, ale vydáme se na vzrušující cestu hledačů, jež nemajíce jasného cíle, oddávají se nadšenému bloudění. Přímo z Lysé hory, na jejíž vrchol se básník často a rád vydával, se v sobotu 16. září přihlásí Eva Lenartová a Renáta Spisarová, aby nás provedli osmi hodinovým vysíláním inspirovaným osobností a dílem Petra Bezruče.

Připraveny jsou například dva živé koncerty, živě provedené scénické pásmo, kritická diskuse, humoreska Ludvíka Němce Die Idiotische Idee i hra Martina Františáka Nejasné nebe, v níž hlavní roli dostala Maryčka Magdonova. Z nadmořské výšky 1323 metrů se vám poprvé přihlásíme v pravé poledne.

Petr Bezruč se stal ikonickou postavou komunistické propagandy. A přesto…. Temná i laskavá síla Slezských písní, nedala se zašlapat hrubě profánním zneužitím. A tak i dnes, padesát devět let po Bezručově smrti, vstoupíte-li do staré havířské hospody a přisednete k vysloužilým havířům, každý z nich s rozpačitou hrdostí zacituje pár veršů…

Zapomenutý básník?

Zneužití Bezručova jména i díla však přece jen udělalo své. Trvalo téměř půlstoletí, než po kritickém vydání Slezských písní Oldřicha Králíka, Viktora Ficeka a Ladislava Pallase vyšla v roce 2016 nová edice Michala Kosáka, Jiřího Flaišmana a Kristýny Merthové. V Ostravě, kde verše Petra Bezruče vlastně nikdy zcela neutichly, proběhl v mezidobí vášnivý spor o autorství Slezských písní. Pravda je, že léta přirozeného čtenářského nezájmu o Petra Bezruče vnímání Slezských písní prospěla. Dvojlomnost Bezručova díla i osobnosti je znovu vzrušujícím tématem literárním vědcům i inspirací tvůrcům. Bezruký básník prchající před sebou samým se stal například ve hře Jana Balabána, Ivana Motýla a Marina Františáka Bezruč?! smutným hrdinou, jehož příběh na jeviště přivedl soubor ostravského divadla Petra Bezruče.

Na Lysou!

Prostřednictvím reportážních vstupů budeme už během dopolední Víkendové přílohy Jiřího Kamene sledovat cestu hrstky statečným turistů, kteří se společně s herci Národního divadla moravskoslezského vydají vzhůru. Od pravého poledne až do 20 hodin pak Vltava odvysílá sérii pořadů inspirovaných či zabývajících se Petrem Bezručem. Přímo z vrcholu Lysé hory se deset minut po poledni přihlásí Ensemble FLAIR Jana Rokyty, nadžánrová kapela, která vychází z moravské lidové tradice a nabízí symbiózu hudby lidové a vážné. Jan Rokyta pro tu příležitost složil písně na texty Petra Bezruče a Josefa Kaluse. Zpěvačku ansámblu, Kláru Obručovou, uslyšíme i ve výběru z Moravské lidové poezie v písních Leoše Janáčka. Na téma Petr Bezruč v české hudbě promluví muzikolog Karel Boženek, který vedle Janáčka uvede skladby Vítězslava Nováka, J. B. Foerstera, Jaroslava Křičky nebo Arnošta Rychlého.

Ve 14 hodin začne premiéra rozhlasové hry Martina Františáka Nejasné nebe, inspirována baladou Maryčka Magdónova, kterou v ostravském studiu natočil režisér Tomáš Soldán s Norbertem Lichým, Pavlou Dostálovou a Karlem Čepkem v hlavních rolích. Nemalou úlohu v příběhu hraje také hudba Tomáše Vtípila. „Vody jí nepodá žádná jiná. Ale je chudobná, nemá nic, nejhezčí děvucha od od Těšína, nejhezčí děvče z Žermanic. Je od Těšína – Maryčka…“

Také tato slova zazní v průběhu dalšího koncertu z Lysé hory. Začíná v 15.25 a hostem bude legendární Pěvecké sdružení moravských učitelů pod vedením sbormistra Jiřího Najvara. V rámci živě vysílaného koncertu z Lysé hory zazní mimo jiné dva za tří vrcholných mužských sborů Leoše Janáčka, jež vznikly na základě Bezručových básní.

Předchozí hodinu pak můžete strávit u živě přenášeného scénického pořadu Ortel samoty, který z básní a korespondence Petra Bezruče a vzpomínek Zdenky Tomáškové společně se saxofonistou Tomášem Zetkem a režisérkou Simonou Nyitraiovou připravil Tomáš Jirman. Před bezručovským kabaretem brněnského spisovatele Ludvíka Němce Die Idiotische Idee nabídneme ještě posluchačům Vltavy záznam diskuse literárních historiků Jana Malury a Zdeňka Smolky, jež se sejdou nad Slezskými písněmi. No a v závěru večera nás publicista a historik Ivan Motýl v pořadu Třesk číší slyšel jsem podle Ostravice provede oblíbenými frýdeckými hospodami Petra Bezruče.

Bezručovské odpoledne na Lysé hoře, během kterého se ke slovu kromě jiných dostanou taky básník a literární historik Petr Hruška, televizní publicista a vášnivý turista Jaromír Šlosar nebo tématem autorství Slezských písní zaujatý Jarek Nohavica, připravují Eva Lenartová a Renáta Spisarová, tedy Tvůrčí skupina Drama a literatura a Tvůrčí skupina Hudba.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Fantastické zpracování hodno zfilmování. Myslím si, že je to vůbec nejlepší rozhlasové zpracování, co jsem slyšel za posledních 10 let.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)