Záplava (2017)

Božena Slančíková-Timrava. Dramatizace Miro Dacho. Režie Patrik Lančarič. Dramaturg Peter Pavlac. Zvuk Andrej Klimits. Hudba Jozef Vlk. Hudební dramaturg Matúš Wiedermann. Produkce Silvia Lukáčová.

Účinkují Peter Sklár, Laco Kerata, Jana Oľhová, Lena Košická, František Kovár, Martina Michalcová, Pavol Šimun, Csongor Kassai, Damián Peška a Elena Mikšíková.

Natočeno 2017. Premiéra 15. 8. 2017 (Rádio Devín, 20:00 h.). Repríza 19. 3. 2019 (SRo 8 Rádio Litera, 20:00 h.); 18 – 24. 4. 2022 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: anonym: Naša zabudnutá klasika – B. Slančíková-Timrava. Rozhlasové hry/Rozprávky. In web Rádio Devín, 12. 8. 2017 (článek). – Cit.:  Záplava patrí k posledným dvom Timraviným novelám (ešte Dve doby), ktoré vyšli len pár mesiacov pred vypuknutím II. svetovej vojny. Asi nie je náhoda, že v nej rozoberá udalosti práve z konca I. svetovej vojny, po rozpade monarchie a udalostí z obdobia tzv. Maďarskej komúny, ktoré sa prudko dotkli celej oblasti južného Slovenska. V prvom rade ide teda o vzácny dokument, v ktorom sa čitateľ dozvedá detaily o síce krátkom, ale zložitom, politicky turbulentnom období našich dejín. V kontexte Timravinej tvorby ide teda o pomerne výnimočný text, ktorý sa dramatizátor Miro Dacho pokúsil uchopiť práve v duchu akejsi historickej mystifikácie. Timrava sa tak v jeho podaní stáva vojnovou reportérkou, ktorá si zaznamenáva na nahrávacie zariadenie konkrétne udalosti a my sa k jej nahrávke dostávame ako poslucháči „fíčru“, kde sa konfrontujeme s moderným pohľadom na udalosť samotnú, i jej literárnu podobu. Jemná irónia, ktorá vyplýva z autorkinho sklamania (keďže jej do prvého vydania tejto novely redakčne intenzívne zasahovali), sa vinie aj rozhlasovým spracovaním a podáva tak obraz v niekoľkých vrstvách, od literárnej predlohy, cez fiktívnu dokudrámu, až po scudzený odstup publicistického žánru.

Naša zabudnutá klasika je názov nového cyklu krátkych rozhlasových hier Rádia Devín, ktoré majú ambíciu nachádzať v slovenskej literatúre zaujímavé, menej známe a dodnes nikdy nespracované texty rôznych slovenských autorov. Tieto texty sme dali spracovať trom mladým autorom, ktorí už skúsenosť s rozhlasovou drámou majú, aby sa pokúsili z predlôh koncipovať texty, nesúce v sebe hĺbku a podstatu predlohy a zároveň sa snažia pozrieť na témy a formu spôsobom adekvátnym myslenia dneška. Ide teda o akýsi most medzi minulosťou a prítomnosťou, ktorého cieľ by mal presiahnuť didaktický rozmer oboznámenia sa s neznámym. Jednotlivé spracovania budú vysielané počas prázdnin v týždňových premiérových časoch.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)