Brilianty lorda Sandwiche (1965)

Wacław Gołembowicz. Z knihy povídek Przygody chemiczne Sherlocka Holmesa. Dramatizace Zdeněk Bidlo. Režie Karel Weinlich.

Účinkují Bohumil Záhorský, Jaromír Spal, Josef Gruss a Václav Vydra ml..

Natočeno 1965. Premiéra červenec 1965 v pořadu Meteor. Repríza 21. 8. 2017 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.) v cyklu Léto s Sherlockem. Vydal Radioservis v roce 2008 na CD 15 případů Sherlocka Holmese podruhé (1 CD mp3, CR0804-2, 5:02 hod.).

Lit.: anonym: Waclaw Golembowicz: Brilianty Lorda Sandwiche. In web ČRo 2 Praha, 21. 8. 2017 (článek). – Cit.: Nová dobrodružství Sherlocka Holmese a Dr. Watsona (hrají Bohumil Záhorský a Jaromír Spal), které ale sir Doyle nenapsal.

Wacław Gołembowicz přiznává, že jen doplňuje mezeru v příbězích slavného detektiva. Vznikala tak, že detektiv vydávaný za náruživého chemika málo využíval svých chemických znalostí. Autor však nezůstává v ničem pozadu za svým klasickým vzorem a líčí ve známém prostředí a se známými postavami úplně nový a tajemný příběh.

O autorovi

Wacław Gołembowicz byl chemický inženýr a spisovatel. Autor detektivních povídek s Sherlockem Holmesem, biografie o Paracelsovi (Wędrowiec: Opowieść o Paracelsusie, 1963). Napsal ale i desítky naučných a populárně-naučných knih z oboru (W zwierciadle chemii, 1955, Gawędy chemiczne, 1957, Chemia w rondlu, 1961 ad). Zemřel ve Varšavě ve věku 60 let. Několik knih se dočkalo vydání až po jeho smrti.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)