Molyneuxova otázka (2017)

Katharina Schmitt. Rozhlasová hra. Co vidíme, když nic nevidíme? Rozhlasový experiment o setkání nevidomé ženy a vidoucího muže v darkroomu. Přeložila Viktorie Knotková. Hudba Michal Rataj. Dramaturgie Kateřina Rathouská. Režie Katharina Schmitt.

 Osoby a obsazení: Nevidomá (Ivana Uhlířová), Vidoucí (Kajetán Písařovic), hlasy (Jakub Kamberský a další).

Natočeno 2017. Veřejná předpremiéra 4. 10. 2017 (Rakouské kulturní fórum v Praze, Jungmannovo náměstí 18, 110 00 Praha), 18:00–19:30 h. Premiéra 21. 11. 2017 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 32 min.) v cyklu Současná hra. Repríza 11. 12. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 32 min.) v cyklu Současná hra.

Pozn.: Samotné hře předchází rozhovor, který vede Petr Gojda s Katharinou Schmitt a Michalem Ratajem. (8 min.)

Současně vznikla i německá inscenace.

Festivalový název: Molyneux´s Problem

Pozn. 2: Hra se dostala na festival Grand Prix Nova 2019 v Rumunsku.

Pozn. 3: V roce 2018 vznikla také divadelní inscenace v Berlíně (Eigen-ART LAB, premiéra 1. 11. 2018) a v Praze (Studio Hrdinů, premiéra prosinec 2018).

Pozn.: Co vidíme, když nevidíme? Molyneuxova otázka vznikla v koprodukci Českého rozhlasu Vltava a rakouského ORF. Jde o jeden z původních projektů cyklu Rakouský rok na Vltavě. Autorka spolu s hudebním skladatelem vychází ve svém díle z rozhovorů, které natáčela v Praze a ve Vídni s nevidomými. Rozhlasovou hru pak zasazuje do prostředí dark roomu, ve kterém se setká dvojice postav a ve které se mluví o snech nevidomých a otázce, na kterou v 17. století odpovídal filozof John Locke.

Na základě řady rozhovorů s lidmi, kteří se narodili nevidomí, ve Vídni a Praze na podzim a v zimě 2016/2017: Martina Karas, Fleur Knap, Corinna Schamberger, Walter Lindner, Erich Schmid, Franz Schirnbauer, Maximilian Seitz, Nela Franková, Jakub Kamberský, Jana Moravcová.

Lit.: Hudzieczková, Eva: Rakouský rok: Exkluzivní předpremiéra rozhlasové hry Kathariny Schmitt již dnes v Rakouském kulturním fóru! In web ČRo 3 Vltava, 4. říjen 2017 (článek). – Cit.: Pokud nemáte na dnešní večer žádné plány, zastavte se v Rakouském kulturním fóru na Jungmannově náměstí v Praze.

V 18.00 tam uvede německá divadelní režisérka a dramatička Katharina Schmitt v exkluzivní předpremiéře rozhlasovou hru Molyneuxova otázka, která čerpá z rozhovorů s nevidomými lidmi. Hra vznikla v koprodukci Českého rozhlasu Vltava a rakouského ORF a jedná se o jeden z původních projektů cyklu Rakouský rok na Vltavě.

Autorka spolu s hudebním skladatelem vychází ve svém díle z materiálů, které natáčela v Praze a ve Vídni s nevidomými. Rozhlasovou hru pak zasazuje do prostředí dark roomu, ve kterém se setká dvojice postav a ve které se mluví o snech nevidomých a otázce, na kterou v 17. století odpovídal filozof John Locke.

Předpremiéru rozhlasové hry Kathariny Schmitt s hudbou Michala Rataje doprovodí debata za účasti tvůrců.

Rakouské kulturní fórum
Jungmannovo nám. 753/18, 110 00 Nové Město
od 18.00
VSTUP VOLNÝ

Molyneuxova otázka autorka a režie Katharina Schmitt hudební kompozice Michal Rataj účinkují: Ivana Uhlířová a Kajetán Písařovic. Na základě řady rozhovorů s lidmi, kteří se narodili nevidomí, ve Vídni a Praze na podzim a v zimě 2016/2017: Martina Karas, Fleur Knap, Corinna Schamberger, Walter Lindner, Erich Schmid, Franz Schirnbauer, Maximilian Seitz, Nela Franková, Jakub Kamberský, Jana Moravcová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)