Vae victis – Beda porazeným (Běda poraženým, 2017)

Ján Mikuš. Improvizovaná rozhlasová hra. Dramaturgie Ján Šimko. Zvuk Dušan Kozák. Produkce Silvia Lukáčová. Režie Ján Mikuš.

Účinkují Ján Mikuš, Helena Hajková, Ľudmila Klimková, Ľubomir Raši, Stanislav Štofčík a Ján Kuráň.

Natočeno 2017 (70 min.). Premiéra 21. 11. 2017 (Rádio Devín, 20:30 h). Repríza 2. 6. 2019 (SRo 3 Rádio Devín).

Lit.: anonym: VAE VICTIS (Beda porazeným). In web Rádio Devín, 16. 11. 2017 (článek). – Cit.: Rozhlasová hra Vae victis (Beda porazeným) je zaujímavá po obsahovej ale i formálnej stránke. Groteskný príbeh spoločnosti okolo mladého kňaza, ktorý začne horlivo študovať spisy Jozefa Tisa a interpretovať ich zvráteným spôsobom. Netradičná forma vychádza z improvizovanej rozhlasovej hry, vytvorenej a realizovanej Divadlom Gasparego na podnet režiséra a jeho zakladateľa Jána Mikuša. Vďaka zaznamenaným improvizáciám pôsobia dialógy veľmi autenticky. Fiktívny príbeh fanatického kaplána z Bánoviec nad Bebravou, vlastný extrémizmus zakrýva citátmi z diela Jozefa Tisa má tragický koniec. Vo výsledku je hra groteskou o manipulácii, nejasnom výklade histórie či pojmu národa ale i o zbabelosti spoločnosti a umelca v nej, pravde a vyrovnávaní sa s traumami. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)