Szaleństwo Almayera (Almayerovo šílenství, 2017)

Joseph Conrad. Rozhlasová dramatizace stejnojmenného románu. Překlad Aniela Zagórska. Dramatizace Bogumił Prządka. Režie Waldemar Modestowicz.

Osoby a obsazení: vypravěč (Krzysztof Gosztyła), Kaspar Almayer (Piotr Grabowski), Nina Almayer (Michalina Łabacz), Zahira Almayer (Joanna Jeżewska), Dain Marula (Piotr Bajtlik), Radża Lakamba (Wiktor Zborowski), Babalaczi (Marian Opania), Tamina (Marta Wągrocka), Ali (Leon Charewicz), Mahmat (Szymon Kuśmider), starší holandský důstojník (Jakub Wieczorek), mladší holandský důstojník (Karol Dziuba), dívenka (Olga Cybińska).

Natočeno 2017. Premiéra 2. 12. 2017 (Polskie Radio Dwójka, 19:00 – 20:00 h) v cyklu Wieczór ze słuchowiskiem.

Pozn.: Někde v jihovýchodní Asii na široké a bouřlivé řece leží malá ztracená vesnička. V ní je Evropan, který se kvůli lásce ke své dceři nechce vzdát svých vzdušných zámků. Příběh vášně, ztráty a šílenství natočený podle románu Josepha Conrada. (anotace)

Lit.: anonym: Usłyszeć „Szaleństwo Almayera“. Premiera według Conrada. In web Polskie Radio Dwójka, 30. 11. 2017 (článek). – Cit.:  Z okazji przypadającej 3 grudnia rocznicy urodzin znakomitego pisarza zapraszamy na premierę słuchowiska „Szaleństwo Almayera“ w reż. Waldemara Modestowicza.

„Szaleństwo Almayera“ (oparte na debiutanckiej powieści Josepha Conrada) to sadzona w egzotycznej scenerii, wzorowanej na wyspie Borneo, opowieść o holenderskim kupcu, tytułowym Almayerze, poszukiwaniu skarbów, bardziej i mniej legalnych interesach kolonialnych, wielkiej miłości ojca do córki, ale przede wszystkim trudnym spotkaniu kultur Wschodu i Zachodu i o granicach przynależności i obcości kulturowej.

- To jest oczywiście słuchowisko przygodowe, dość dramatyczna historia białego europejczyka, który próbuje zdobyć szczęście na dalekich wyspach. Nie udaje mu się jednak handel z tubylcami mimo, że marzy o bajecznych bogactwach i szczęściu dla swojej córki – mówił w rozmowie z Katarzyną Hagmajer-Kwiatek reżyser słuchowiska Waldemar Modestowicz. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)