Čo ma páli, budem hasiť (Co mě pálí, budu hasit, 1979)

Jiří Kafka. Rozhlasová hra pro starší mládež. Redaktorka Anna Floriánová. Technická spolupráce Ada Rehorová, Ondrej Purdeš. Režie Milan Semík.

Osoby a obsazení:  Maroš (Emil Horváth ml.), Eva (Eva Večerová), Juro (Stano Dančiak), Mišo (Alfréd Swan), Peter (František Bača), Zelenka, Evin otec (Gustáv Legéň), Zelenková, Evina matka (Eva Rysová), Radváni, Marošův otec (Elo Romančík), Radvániová, Marošova matka (Viera Strnisková), děda Hájek (Samuel Adamčík), profesor, přednosta chirurgie (Ivan Krivosudský), vrátný (Vladimír Kostovič), sestra v nemocnici (Eva Kvietiková) a vypravěč (Peter Mikulík).

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1978. Premiéra 21. 1. 1979 (47 min.).

Lit.: anonym: Čo ma páli, budem hasiť. In Rozhlas 3/1979 (článek). – Cit.:  Dedo Hájek má už dobre vyše sedemdesiatky. Pretože jeho chalupa stojí na samote v doline, kde sa voľakedy modralo jazierko, volajú ho jazerný dedo… Keď prebudovali na štátnom majetku stajne na dielne, vydrankal od riaditeľa povolenie, aby dva posledné kone mohol ustajniť na svojej samote.

Raz, bolo to na konci zimy, jeden z koní sa pošmykol na rozbahnenej ceste a strhol voz do priekopy. Dostal sa pod koleso a viac nevstal. Museli ho zastreliť. Dedovi dodrúzgalo nohu. Keď ho odvážali do nemocnice, tak si myslel: „Čo len teraz bude s Augustínom?
A čo bude so mnou?“. A takéto otázky kladie aj Maroš svojmu otcovi, ktorý je zootechnikom na štátnom majetku. Lenže na majetku nieto maštale, kde by mohli dať koňa. A komu by sa chcelo behať ďaleko na samotu! Veď toho koňa aj tak už nikto nepotrebuje…

Možno vás, mladí priatelia, zaujíma ako to dopadlo s jazerným dedom a jeho koňom Augustínom, možno ste zvedaví, či Maroš a jeho priatelia niečo vymysleli. Názov hry prezrádza, že sa asi nedržali hesla Čo ťa nepáli, nehas!, ale práve naopak.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)