Já, mé druhé já a já a (2017)

Jiří Vaněk. Sonda do duší současných třicátníků, kteří se zas a znovu vypořádávají se vztahy a nevztahy. Ve hře napsané na motivy knihy Jiřího Vaňka Sebedrás se ocitáme v rozhlasovém studiu, v němž neplatí žádná pravidla. Rozhlasová adaptace divadelní inscenace. Dramatizace Kristýna Kosová a Adam Svozil. Dramaturgie Lenka Veverková. Režie Adam Svozil a Kristýna Kosová.

Osoby a obsazení: on (Miloslav König), ona + Boglárka (Nataša Mikulová), kalendárium (Jan Vondráček), Žíhaná (Eva Hacurová), Smilla (Kateřina Císařová), soudkyně a vrátná (Natálie Drabiščáková), Něžná (Elizaveta Shvachko), Alabastrová (Anna Kratochvílová), Emancipovaná (Kateřina Dvořáková), posluchač Milan (Jiří Šimek), Půlnoční (Kristýna Kosová) a hlas neznámého muže (Adam Svozil).

Natočeno v roce 2017. Premiéra 2. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.). Repríza 11. 10. 2022 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

Lit.: anonym: Jiří Vaněk: Já, mé druhé já a já a. In web ČRo 3 Vltava, 2. leden 2018 (článek). – Cit.: Rozhlasovým debutem mladé režisérské dvojice Adam Svozil a Kristýna Kosová je hra napsaná na motivy knihy Jiřího Vaňka Sebedrás. Bittersweet komedie velkoměstských mravů je zároveň sondou do duší současných třicátníků, kteří se zas a znovu vypořádávají se vztahy a nevztahy. (…)

Čerství absolventi režie na KČD DAMU hru napsali původně pro A studio Rubín, v adaptaci pro Český rozhlas se ocitáme v rozhlasovém studiu, v němž neplatí žádná pravidla.

Něžná, Alabastrová, Metadonová, Emancipovaná, Půlnoční, Žíhaná, Smilla… O těchto ženách, milenkách, přítelkyních či snad manželkách vypráví Sebedrás (Miloslav König) ve fiktivním rozhlasovém pořadu „Když generace Promlouvají“. Zpovídá ho vyhořelá moderátorka (Nataša Mikulová), která milou a zvídavou tvář nasazuje pouze před mikrofonem.

Jaká je generace současných třicátníků? Jsou to ztracení Samotáři, kteří nevědí, co chtějí? Dokážou se ještě někdy doopravdy zamilovat, či se dokonce s někým usadit?

V rozhlasové hře plné hudebních, seriálových či popkulturních odkazů uslyšíte například kapely U2, The Prostitutes, The Strokes, The Offspring…

Adam Svozil a Kristýna Kosová pro rozhlas již režírovali jednu četbu pro děti s názvem Nejlepší šachistka na světě, v současné době můžete vidět jejich divadelní inscenace například v Divadle Na zábradlí (Dánská občanská válka 2018–24), v Plzni v Divadle J. K. Tyla (Iluze) či v A studiu Rubín. V únoru bude mít premiéru jejich inscenace 451 stupňů Fahrenheita, kterou připravují v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)